Zo verzorg je je huid na de zwangerschap

Je leeft negen maanden toe naar de komst van je kleintje en ook daarna zul je nog een hele tijd op een roze wolk zitten. Maar dan komt er opeens het moment waarop je je realiseert dat de zwangerschap toch zijn sporen op je lichaam heeft achtergelaten. Je huid heeft bijvoorbeeld heel wat moeten doorstaan. Maar, geen paniek! In dit artikel behandelen we de meest voorkomende huidproblemen na de zwangerschap en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Zwangerschapsstriemen

Bijna iedere vrouw zal hier vroeg of laat tijdens of na de zwangerschap mee te maken krijgen: zwangerschapsstriemen. Ongeveer 90% van de vrouwen heeft hier namelijk last van. Deze striemen, ook wel striae genoemd, ontstaan door het snelle en krachtige oprekken van de huid tijdens de zwangerschap. De striemen komen bijvoorbeeld ook voor bij grote gewichtstoename of snelle spieropbouw. Iedereen kan er last van krijgen; man, vrouw, jong en oud. De mate waarin je er last van hebt hangt van veel factoren af, zoals bijvoorbeeld je huidtype en erfelijkheid. Het is daarom belangrijk om de huid van je buik tijdens en na de zwangerschap goed in te smeren met voedende producten zodat de striemen verminderen. Denk dan aan een fijne body oil met Tea Tree olie. Op deze manier geef je de huid elasticiteit, maar zorg je er ook voor de dat de huid stevig blijft.

Droge huid

Je hormonen zijn door de bevalling flink ontregeld en erna zal je lichaam het evenwicht hierin weer proberen terug te vinden. Dit kan weerslag hebben op je huid. Wat er dan vaak gebeurt is dat je te maken krijgt met een uitgedroogde huid. Dit kun je herkennen aan rode plekjes, barstjes of lijntjes. Na verloop van tijd zal dit vanzelf weer goed komen, maar vervelend is het wel. Het zorgt namelijk voor een jeukend of trekkend gevoel. Het is logisch dat je jezelf na de zwangerschap wil verwennen door een lekker lang te douchen of uitgebreid te gaan badderen. Pas hier wel mee op, want warm water kan de huid nog droger maken. Het is dan ook aan te raden om badproducten te gebruiken zonder toegevoegd alcohol of parfumstoffen. Smeer je huid na het douchen of badderen in met een fijne lotion of olie.

Vette huid

Het tegenovergestelde kan door de schommelende hormonen ook het geval zijn: een vette en glimmende huid. Je huid heeft in dit geval een teveel aan talg geproduceerd, waardoor je een vette huid krijgt. Dit gaat vaak ook gepaard met eventuele puistjes en bultjes. Hoewel je hier minder last van hebt dan van een droge huid, kun je je er erg onzeker door voelen. Drink daarom genoeg water, zodat je huid het overtollige talg makkelijker kan afvoeren. Daarnaast is gezond eten ook erg belangrijk. Varieer genoeg met groente en fruit en laat het vette eten even staan. Gebruik je normaal gesproken veel make-up? Je kunt in dat geval beter iets minder aanbrengen, om zo de poriën meer zuurstof te geven. Daarnaast is het goed om ’s ochtends en ’s avonds je gezicht goed te wassen. Doe dit bij voorkeur met alleen lauw water en zonder zeep.

Het belangrijkste is om je geen zorgen te maken over je huidproblemen na de zwangerschap; de grootste boosdoener van een slechte huid is stress. Vaak verdwijnt het vanzelf. Dus geniet maar fijn van je pasgeboren kleintje! 

Foto: Huid tijdens zwangerschap via Pexels.

juni 24, 2021 /