Fotoboek maken: flinke klus, maar erg waardevol (+ tips)

Heb jij al een fotoboek gemaakt voor je kind(eren)? Dat is – als je je foto’s niet goed gesorteerd hebt – een flinke klus. Vergeet daarbij niet dat een fotoalbum ook ontzettend waardevol is. Ik ben inmiddels 37, maar ben nog steeds dankbaar dat mijn moeder hier meteen werk van heeft gemaakt. Zo kan ik eenvoudig allerlei foto’s van belangrijke momenten uit mijn leven erbij pakken. Voor mijn zoon een fotoboek maken, staat hier dan ook op de to do lijst.

Fotoboeken

Ik weet niet hoe dat bij jullie vroeger thuis ging, maar hier werden de fotoalbums van mijn ouders regelmatig bekeken. Enerzijds om te kijken naar hoe wij er zelf ‘als baby’ uitzagen. Anderzijds, omdat we ook nieuwsgierig waren naar hun avonturen van voor ‘onze tijd’. Het trouwalbum met daarbij foto’s van familieleden, die al lang overleden waren, was daarbij toch wel favoriet. Lachen om de looks van weleer, maar ook uit nieuwsgierigheid naar die onbekenden die erbij waren.

Leven in beeld

Ook mijn leven is vanaf mijn geboorte tot mijn middelbareschooltijd vastgelegd. Daarna ging ik steeds vaker zelf met een (wegwerp)camera op pad en heb ik in een plastic box allemaal mapjes met ontwikkelde foto’s. Tot de digitale camera’s hun intrede deden en ik eigenlijk amper nog foto’s heb ontwikkeld. Ja, we hebben een uitgebreid trouwalbum. En voor de grootouders hebben we ook al wat foto’s van de afgelopen vier jaar van onze kleine man ontwikkeld, maar verder is het nu vooral een digitaal zooitje.

Digitaal zooitje

Wat dat betreft, is het hoog tijd dat ik mijn foto’s ga ordenen. Ze staan nu overal. Natuurlijk een hoop op mijn iPhone, die gelukkig nu functies als terugblikken en uitgelichte foto’s heeft, waardoor tal van momenten weer eens opnieuw voorbij komen. Maar het is vooral een bak van 23.219 foto’s die ik echt eens goed door moet nemen. Anderzijds zijn er de mapjes op mijn computer. En misschien zelfs nog wat rondslingerende SD-kaartjes met herinneringen. Tijd om daar mee aan de slag te gaan. En ik ben niet de enige. Tijdens de afgelopen lockdown periodes zijn heel wat mensen weer fotoboeken gaan maken.

Foto’s ordenen

Hoe je dat aanpakt als je foto’s her en der staan? Zorg eerst dat je ze allemaal op één centrale plek hebt Een plek waar je ook meteen een back-up in de cloud van maakt, zodat je niets kwijt bent als je computer crasht of apparatuur wordt gestolen. Daarna is het tijd om wat orde in de chaos te scheppen. Dat doe je door de bestandsnaam van je foto’s aan te passen. Er zijn tools waarmee je een heleboel foto’s tegelijk een nieuwe naam kunt geven.

Tips foto’s ordenen

Als de foto’s een naam hebben, kun je ze ook gaan ordenen. Dat kun je op verschillende manieren doen. De een kiest ervoor om het per jaar te doen en dan submappen per maand te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om mappen te maken van vakanties, verjaardagen en andere onvergetelijke momenten. Wat je zelfs zou kunnen doen, is dat je aparte mappen maakt per familielid. Op die manier heb je later voor je kinderen ook alle foto’s al gesorteerd. Het is vooral belangrijk dat je een structuur kiest die overzichtelijk is en die je makkelijk kunt bijwerken. Als je namelijk eenmaal alles hebt uitgezocht, kun je namelijk het beste er iedere maand eventjes voor gaan zitten. Wees daarbij ook niet bang voor de delete-knop. Als je vijf dezelfde foto’s hebt, kies je gewoon de beste uit. Het gaat om de herinnering.

Fotoboek maken

Als je je foto’s hebt gesorteerd, wordt het vervolgens stukken eenvoudiger om een fotoalbum te maken. Fotoboeken maken kun je tegenwoordig online bij tal diverse partijen. Lees vooraf reviews en test het systeem. Een stabiel online systeem zonder kuren is een verademing; prijs is wat mij betreft dan minder van belang. Als je eenmaal je foto’s hebt uitgezocht wil je tenslotte ook in een handomdraai een fotoboek kunnen maken.

augustus 3, 2021 /