Wat doe je als je als moeder niet lekker in je vel zit?

Even niet lekker in je vel zitten. Het klinkt als iets wat van voorbijgaande aard is. Toch zijn er genoeg moeders die al tijden niet lekker in hun vel zitten en misschien zelfs een depressie hebben ontwikkeld. Zeker nu de donkere dagen er weer aan komen, kampen steeds meer moeders met sombere gevoelens. Wanneer dit niet tijdig wordt aangepakt, kan dit enorme gevolgen hebben. Zowel voor de geestelijke gezondheid als de fysieke gesteldheid. Bovendien kan het ook aanslag leggen op het gezin.

Maar hoe pak je dit aan als moeder? Als je altijd voor iedereen klaarstaat en het gevoel hebt dat je hierdoor niet of minder goed voor je zelf kunt zorgen? Hier vind je enkele nuttige tips!

Trap op de rem

Op de eerste plaats is het belangrijk om op de rem te trappen. De mommy burn-out komt steeds vaker voor. Moeders die zo enorm veel ballen in de lucht moeten houden, dat ze het simpelweg niet meer aan kunnen en daardoor echt overspannen raken. Laat dit jou niet gebeuren. Trap op die rem en ga na waar dit gevoel vandaan komt. Ga dicht bij jezelf staan, bespreek het met anderen en schrijf de dingen op die jou dit gevoel geven.

Probeer vervolgens de dingen te schrappen of te verminderen waarbij dat mogelijk is. Er kunnen ook dingen zijn die je juist extra energie geven. Probeer hier dan juist wat meer tijd voor te maken. Ben je bijvoorbeeld altijd al dol op sporten geweest, maar heb je hier simpelweg de tijd niet meer voor? Neem dan een abonnement op een sportschool in Delft en maak tijd om hier regelmatig heen te gaan. Nog een voordeel: tijdens het sporten maak je gelukshormonen aan. Hierdoor voel je je na iedere sessie ook een stuk fijner.

Leef in het moment

Sommige moeders maken zich altijd heel veel zorgen om dingen in de toekomst. Bijvoorbeeld het moment dat hun kind naar school gaat, de eerste keer zwemles, het moment dat hun zwangerschapsverlof voorbij is. Maar door iedere keer zorgen te maken over dingen in de toekomst én waar je verder toch geen invloed op hebt, vergeet je te genieten van het moment. Neem iedere dag zoals het komt en maak daar het mooiste van. Denk niet teveel vooruit. Zoals het bekende gezegde luidt: een mens lijdt het meest van het lijden wat hij vreest.

Plan me-time momentjes

Je zal echt niet de enige zijn die zich soms overweldigd voelt in het moederschap. Al die mooie social media berichten van de zogenaamde mommy-bloggers vertellen echt niet altijd de waarheid. Namelijk dat het soms ook verdomde moeilijk is om moeder te zijn. Het is moeilijk om 24/7 aan te staan en jezelf compleet weg te cijferen. Daarom is het juist zo belangrijk om dit soms niet te doen en voldoende me-time momentjes te plannen.

Overweeg bijvoorbeeld om één keer in de maand je kind(eren) een dagje extra naar de opvang of opa en oma te brengen. Op een dag waarbij je verder geen plannen hebt. Zo kan je deze indelen zoals jij het wilt. Of je nu de hele dag op de bank wilt hangen met jouw favoriete serie of een dagje gaat shoppen met vriendinnen. Aan jou de keus. Voel jezelf echt niet egoïstisch als je deze keuze maakt. Een blije mama is goud waard. Voor het hele gezin. Aan jezelf werken is dan ook allesbehalve egoïstisch.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 9, 2021 /