Je huis beveiligen met een alarmsysteem | mijn angst voor inbrekers

Wat hoor ik daar? Als de stille nacht wordt verstoord – door het minst of geringste geluid – zit ik rechtop in bed. Kwam het van buiten? Hoor ik in het in huis? Verschillende gedachten schieten door mijn hoofd. Toen ik nog geen moeder was, was mijn eerste gedachten ‘inbrekers’. Nu wisselt het tussen mijn zoontje én – jawel – inbrekers. Recent hadden we het er thuis nog over; waar komt die angst voor dieven toch vandaan… Is het te verklaren of hebben we echt een alarmsysteem nodig, zodat ik met een gerust gevoel naar bed kan? 

Angst voor inbrekers 

Het lijkt me verschrikkelijk om dat mee te moeten maken. Zeker als je op dat moment net lekker rustig ligt te slapen. Of dat je thuiskomt van vakantie (of een fijn dagje weg) en dat dan je hele huis overhoop is gehaald. Dan voel je je toch nooit meer veilig in je eigen huis? En juist dat is dé plek waar je helemaal geen angsten zou moeten kennen; je veilige thuisbasis. Zelf heb ik dit gelukkig nooit meegemaakt. Ja, er zijn – toen ik kind was – eens vreemde voetstappen in onze tuin gevonden. Bij de buren had men toen een poging tot inbraak gedaan. Althans, zo zit het in mijn hoofd… Ik was toen nog vrij jong en de angst is me altijd bijgebleven: wat als ze ook bij ons zouden proberen?

Aantal inbraken 

Nu is die angst voor inbrekers echt niet ongegrond. Regelmatig lees je tenslotte berichten over woninginbraken. Sterker nog in 2020 waren dat er totaal 30.000. In 2021 lag dat zelfs nog een flink stuk lager, omdat we door corona nu eenmaal aan huis gebonden zijn. Het dievengilde heeft minder kans om toe te slaan. Al zie je in de periodes dat er versoepelingen waren, juist weer stijgingen in het aantal woninginbraken. Kortom: de komende tijd is het ook weer zaak om extra goed op te letten of alle deuren goed op slot zijn. 

Alarmsysteem 

Maar de tijd dat alleen een goed slot voldoende was om het boevengilde buiten te houden, ligt natuurlijk al een tijdje achter ons. Nu raden zelfs verzekeraars aan om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een alarmsysteem thuis. De tijd dat alleen dikke villa’s camerabewaking en andere technische snufjes hadden, ligt echt al een hele tijd achter ons. Met de opkomst van de smart home is het beveiligen van iedere woning stukken betaalbaarder geworden. Het is daarbij aan jou welke keuzes je maakt. Kies je alleen voor een deurbel met camerabewaking of installeer je een compleet alarmsysteem rondom de woning? Zo hebben wij buren gehad, die zo’n compleet ‘alarmsysteem huis’ hadden. Als daar iemand zonder de juiste code binnen probeerde komen, klonk het alarm luid en zag je zelfs buiten een waarschuwingslamp knipperen. Waar je aan moet denken qua kosten, hier ontdek je meer over de prijs alarmsysteem huis.  

Gemoedstoestand 

Zelf hebben wij bij onze nieuwbouwwoning ook een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen en ik moet toegeven dat dat echt heel goed is voor mijn gemoedstoestand. Nu ga ik niet in detail treden over wat we geregeld hebben – je moet het inbrekersgilde tenslotte niet slimmer maken dan ze al zijn – maar het geeft mij toch een bepaald gevoel van veiligheid. Daarnaast is het goed om te weten dat we in een wijk wonen met betrokken inwoners. De buren letten hier nog echt op elkaar. Lopen er vreemde figuren door de straat, die bijvoorbeeld binnen gluren, dan staat dit meteen in de buurtpreventie app. Wordt er een vreemde auto gesignaleerd, dan zijn er altijd mensen die ‘m in de gaten houden. En als je weet dat de buren op vakantie zijn, dan hou je automatisch een extra oogje in het zeil. Ook dat is heel waardevol als het gaat om inbraakpreventie. Juist dat soort zaken, kunnen inbrekers er juist van weerhouden om een poging te doen. 

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 26, 2022 /