Zo krijg je je gasverbruik omlaag

Maak jij je zorgen over de hoge gasprijzen? Je bent niet de enige. Toen ik in mijn omgeving hoorde dat sommige mensen ruim honderd euro per maand meer gaan betalen, schrok ik ook. Tijd dus om me eens te verdiepen in de mogelijkheden om ons gasverbruik te minderen. Wie minder verbruikt, hoeft tenslotte ook minder te betalen. 

Isoleren 

Waar je als eerste naar kunt kijken als je je gasverbruik wilt verlagen, zijn de mogelijkheden om je huis te isoleren. Kijk bijvoorbeeld naar de vloer. Wist je dat woningen veel warmte verliezen via de vloer. Als je een oudere woning hebt, kan dit zelfs oplopen tot zo’n vijftien procent. Met de gasprijzen van tegenwoordig; gaat er zo dus een flink bedrag verloren. Een investering in (vloer)isolatie verdient zichzelf dus terug. De vloerisolatie kosten zijn afhankelijk van de wijze waarop wordt geïsoleerd. Daar zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden in verschillende prijsklassen voor. Alle reden dus om je goed te oriënteren, voordat je een keuze maakt. Wat er mogelijk is, hangt ook van de woning af. Heb je een kruipruimte, dan zijn er andere mogelijkheden, dan als deze ruimte ontbreekt. Tip: verdiep je eerst in wat kan in jouw woning én ga dan die opties met elkaar vergelijken. 

Subsidie 

Wist je dat er ook mogelijkheden zijn wat vloerisolatie subsidie en isolatie subsidies in het algemeen betreft? Je kunt gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In totaal is er in 2022 228 miljoen euro budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Deze subsidie loopt tot 2030. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregelen hangt af van het soort waar je voor kiest. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft al deze informatie handig op een rijtje gezet voor woningeigenaren

Verwarming check 

Nu kan het even duren, voordat je woning daadwerkelijk geïsoleerd is. Dan is het tijd voor een kritisch rondje door huis. Kijk daarbij naar de positie van je bankstel (of andere grote meubelen) en de gordijnen ten op zichte van de verwarming. Staat er iets voor de verwarming, dan vormt dit een blokkade en zul je dus meer stoken om de ruimte te verwarmen. In het geval van de gordijnen, is het goed om te weten wat voor soort verwarming je hebt. Lange gordijnen zijn geen enkel probleem bij vloerverwarming. Sterker nog: dan zorgen ze voor een extra isolerende werking. Maar als je een gewone radiator hebt, dan hangen lange gordijnen hiervoor en is het dus vooral lekker warm tussen het gordijn en de radiator in… Zorg dus voor een ‘vrije’ toegang van de warmte tot de kamer die je wil verwarmen. En wees eens eerlijk: moet in iedere kamer de verwarming wel aan? 

Gedrag 

Met een verandering in gedrag kun je absoluut ook besparen op het gasverbruik. Wist je dat ieder graadje dat je de verwarming lager zet voor een besparing van zo’n 6-7% zorgt? Ik weet niet op hoeveel graden bij jullie de verwarming staat, maar negentien graden is – als je bezig bent – vaak warm genoeg. Vind je dat te koud, draag dan gewoon een fijne vest over je kleding of zorg voor een dekentje als je op de bank ligt. Als je met zijn tweetjes bent, kruip je er gewoon samen lekker onder. Meteen een gezellig moment zo met je partner. In de slaapkamer kun je de thermostaat terugdraaien naar vijftien tot achttien graden; dat is de ideale temperatuur voor deze ruimte. Je zou daardoor sneller, dieper en rustiger slapen, zo blijkt uit onderzoek.  

januari 26, 2022 /