Hoe kies je schoenen die goed bij je passen?

These boots are made for walking, zoals het bekende nummer gaat. Maar dan moet je natuurlijk wel goede schoenen uitkiezen! Heb je al vaker een miskoop gedaan, als het gaat om schoenen? Dat is vervelend. Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten in de zoektocht naar nieuw schoeisel. Dít zijn onze tips.

Trends of klassiekers

Qua stijl is er een belangrijk onderscheid te maken: ga je mee met de trends of kies je voor klassiekers? Voor beide opties valt er iets te zeggen. Als je voor de trends kiest, ga je altijd mee met de mode. Dat valt op! Aan de andere kant raak je wel weer sneller uitgekeken op trendy schoenen. Wil je lang met je schoenen doen, zoals mooie laarzen dames? Kies dan voor een tijdloos ontwerp, waar je over een paar jaar nog steeds niet op bent uitgekeken. Combineren is natuurlijk ook mogelijk: ga de ene keer voor een trend, en de andere keer voor een klassieker.

Type schoen

De volgende belangrijke keuze om te maken: voor welk type schoen ga je? Waar de een het liefst altijd laarsjes aantrekt, kiest de ander juist voor sneakers dames. Er is geen goed of fout: het gaat eigenlijk puur om een kwestie van smaak en voorkeur. Zo zijn laarsjes wat robuuster, maar sneakers lichtgewicht. Probeer gewoon eens wat verschillende opties uit! Verder zijn er natuurlijk ook nog schoenen voor een bepaald seizoen, zoals sandalen en slippers voor de zomer. Denk daarnaast aan schoenen voor een specifieke aangelegenheid, zoals pumps of ballerina’s als je je netjes moet aankleden.

Materiaalsoort

Schoenen zijn er te vinden in uiteenlopende materiaalsoorten. Glad leer, suède, canvas en rubber: zomaar wat voorbeelden. Ook hier is het weer zaak om de voor- en nadelen af te wegen. Zo zijn stoffen schoenen lichtgewicht en snel ingelopen, maar houden ze meestal geen water tegen. Met rubber ga je voor een waterproof schoen. Leer slijt niet snel en gaat dus lang mee, tevens is het eenvoudig schoon te houden.

Hoogte bij de enkel of het been

Hoe hoog wil je dat de schoen zit? Lage schoenen eindigen onder de enkel. Mocht je meer stevigheid wensen van je schoenen, ga je voor hogere schoenen, die tot boven de enkel komen. Je kunt zelfs denken aan nog hogere schoenen, zoals hoge laarzen – die kunnen wel tot aan de knie komen.

Sluiting van de schoen

Je hebt ook verschillende keuzes te maken wat betreft de sluiting van de schoen. De makkelijkste schoen is de loafer, ofwel de instapper. Je stapt er direct in! Ook met een rits of klittenband heb je de schoen snel aan. Meer stevigheid creëer je juist weer met veters, die je strak kunt aantrekken.

Kleur

Tot slot is er nog de kleur van de schoen om over na te denken. Veel schoenen zijn er in een rustige kleur te vinden, zoals wit, bruin of zwart. Maar je kunt van tijd tot tijd ook uitpakken, met een knalkleur!

januari 13, 2022 /