Wat houdt een overlijdensrisicoverzekering precies in?

Wil je niet dat jouw nabestaanden in de financiële problemen komen als je plotseling overlijdt? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. De meeste mensen hebben weleens van deze verzekering gehoord, maar lang niet iedereen weet wat een overlijdensrisicoverzekering (ORV) precies is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst lees je er namelijk alles over. We beginnen met een overlijdensrisicoverzekering uitleg en kijken vervolgens hoe deze verzekering er in grote lijnen uitziet.

Overlijdensrisicoverzekering nader toegelicht

Een overlijdensrisico sluit je uiteraard niet af voordat je weet wat dit precies voor een verzekering is. Wanneer je deze verzekering afsluit en je tijdens de looptijd overlijdt, krijgen jouw nabestaanden een eenmalige uitkering van de verzekeraar. Zij bepalen zelf waar ze dit geld voor gebruiken, maar vaak wordt de hypotheek of de huur ermee betaald. Daarnaast gebruiken nabestaanden het ook regelmatig om de kosten voor kinderopvang mee te dekken. Door de kinderen naar de opvang te brengen kan er extra gewerkt worden en dat zorgt ervoor dat er meer geld binnenkomt. Je kunt het geld ook bewaren voor later, bijvoorbeeld om de studie van de kinderen mee te betalen.

Verplicht of niet?

Wie voor 2020 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot, was verplicht hier een overlijdensrisicoverzekering bij af te sluiten. Inmiddels is dit niet langer het geval. Desondanks ontkom je er lang niet altijd aan. Veel banken stellen een ORV namelijk als eis voor mensen die een hypotheek af willen sluiten. Dit doen zij vooral om er zeker van te zijn dat ze (een groot deel van) de lening terugkrijgen als iemand overlijdt. Vandaar dat er nog steeds veel mensen zijn die gelijktijdig met een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Keuzes die je moet maken bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Sommige mensen denken dat iedere overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Je bepaalt namelijk deels zelf hoe de verzekering eruit komt te zien. Zo kies je zelf bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag. Daarnaast kies je of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd daalt of gelijk blijft. Bij een dalend bedrag heb je twee keuzemogelijkheden: lineair of annuïtair. Bij de eerstgenoemde optie daalt het bedrag maandelijks met een gelijk deel. Kies voor annuïtair? Dan daalt het bedrag in het begin langzaam en later steeds sneller. Wanneer je voor een gelijkblijvend bedrag kiest, blijft het verzekerde bedrag de hele looptijd gelijk.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Sluit deze verzekering nooit af bij de eerste de beste verzekeraar, want een ORV ziet er lang niet overal hetzelfde uit. Vergelijk verzekeraars daarom altijd met elkaar voordat je de knoop doorhakt. Hier kun je het beste een vergelijkingssite voor gebruiken. Op deze manier lukt het je vast en zeker om binnen de kortste keren de beste overlijdensrisicoverzekering te vinden. Staar je overigens nooit blind op de prijs, maar richt je liever tot de inhoud en de voorwaarden van de verzekering. Alleen dan vind je de beste ORV.

februari 23, 2022 /