Alles over flesvoeding voor je baby

We horen vaak over de voordelen van borstvoeding, maar wat als je geen borstvoeding kan (of wil) geven? Is dat dan minder goed? Zitten er wel voldoende bouwstoffen in voor je baby om te groeien? En welke soorten flesvoeding zijn er? We zetten het op een rijtje.

Flesvoeding of borstvoeding?

De discussie tussen flesvoeding of borstvoeding is nog altijd een hevige discussie, waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze die elke moeder voor zichzelf moet maken. Soms valt er helaas niets te kiezen, maar lukt borstvoeding gewoonweg niet. Gelukkig biedt flesvoeding een prima alternatief. De samenstelling van poedermelk bevat inmiddels nagenoeg alles wat je baby nodig heeft.

Hoeveel flesvoeding baby?

Hoeveel voeding baby’s nodig hebben, is afhankelijk van zijn/haar gewicht. Bij het geven van flesvoeding is het makkelijk om exact uit te rekenen hoeveel voeding je je baby geeft. Over algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

Welk merk flesvoeding?

Je hebt ontzettend veel merken die flesvoeding aanbieden. Naast de bekende A-merken zijn er ook veel supermarkten die hun eigen merk flesvoeding hebben. Het merk flesvoeding maakt niet zoveel uit. Alle flesvoeding die in Nederland te koop is, voldoet aan de wettelijke EU-richtlijnen. Daar staat in wat er precies in flesvoeding moet zitten en hoeveel. Ook staat erin wat er niet in mag zitten, zoals pesticiden en schadelijke stoffen.  Dit wordt door  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goed gecontroleerd. Je kunt dus gerust flesvoeding van de goedkopere merken kopen. Hierin zitten alle voedingsstoffen in die nodig zijn voor je baby.

Hoe kies je de juiste flesvoeding?

Als je voor het eerst flesvoeding gaat kopen voor je baby, koop je voor baby’s van nul tot zes maanden startvoeding, ook wel zuigelingenvoeding genoemd. Er zijn verschillende zuigelingenvoeding in poedervorm, die allemaal aangemaakt worden met water. In het begin wordt de standaardvoeding geadviseerd. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je nodig heeft.

Naast standaardvoeding bestaat er speciale, lichter verteerbare voeding die je baby helpt bij darmkrampjes. Ook zijn er speciale soorten voeding voor baby’s die veel spugen of heel hongerig zijn. Deze zijn echter over het algemeen niet nodig. Stap dus niet zomaar over naar deze voeding. Overleg eerst met het consultatiebureau.

Welke extra vitaminen moet je je kindje geven bij flesvoeding?

Bij het geven van flesvoeding hoef je geen extra vitamine K te geven. Het advies is wel om extra vitamine D te geven. Vanaf dat je baby een week oud is, 10 microgram per dag, totdat je kindje minimaal vier jaar is.  

maart 28, 2022 /