Zo vervoer je jouw kind veilig in de auto

Wil je samen met jouw kind met de auto op pad? Dan is het van belang dat je hem of haar veilig vervoert. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar uit ervaring weten wij dat veel mensen hierbij in de fout gaan. Als je betrokken raakt bij een aanrijding, kan dit vergaande gevolgen hebben. Reden genoeg om jouw kind veilig te vervoeren in de auto. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Dat vertellen wij je in deze tekst.

Koop een autostoeltje

Je kunt jouw kind op verschillende manieren vervoeren in de auto. Heb je een kinderwagen waarvan je het bovenste gedeelte ook als zitje kunt gebruiken? Dan wil je jouw kind hier mogelijk in vervoeren. Autostoelen zijn voorzien van gordels. Wanneer je deze sluit nadat je jouw kind hierin zet, kan het geen kant op in de stoel. Hierdoor hoef je jouw aandacht niet te verdelen over de weg en jouw kind en dat komt de veiligheid ten goede. Koop niet de eerste de beste autostoel, maar kies er altijd eentje die aan de Europese veiligheidseisen voldoet.

Bevestig het stoeltje op de juiste manier

Sommige mensen denken dat zij hun kind veilig kunnen vervoeren in de auto als zij hier een autostoeltje voor gebruiken. Zo’n stoeltje maakt het inderdaad een stuk veiliger, maar alleen als je hem op de juiste manier bevestigt. Als je het stoeltje los in de auto zet, kan deze namelijk nog alle kanten op vliegen bij een aanrijding. Reden genoeg om hier een bevestigingssysteem voor te gebruiken. Hiermee zet je namelijk ook een autostoel vast, waardoor je jouw kind veilig kunt vervoeren.

Zet een autostoeltje altijd op de achterbank

Als je jouw kind voor het eerst meeneemt in de auto, kunnen wij ons voorstellen dat je hem of haar in de gaten wit houden. Daarom zet je een autostoeltje mogelijk op de bijrijdersstoel. Hierdoor kun je en de weg en jouw kind in de gaten houden. Toch heeft het de voorkeur om jouw kind op de achterbank te vervoeren. Waarom? De reden waarom op de bijrijdersstoel gevaarlijk is omdat je hiervoor de airbags moet uitzetten, en dat niet algemeen bekend is.

Vervoer jouw kind achterstevoren

De meeste mensen vervoeren hun kind voorwaarts in de auto. Op zich niet gek, want hierdoor kan jouw kind wat van de omgeving zien. Het wordt aangeraden om jouw kind in ieder geval de eerste 15 maanden van zijn/haar leven achterwaarts te vervoeren in een autostoel. Doe dit bij voorkeur nog langer dan 15 maanden. Door jouw kind achterwaarts te vervoeren kan hij/zij niet naar voren gelanceerd worden bij een frontale botsing. De kans op ernstig nek- en/of hoofdletsel wordt hierdoor een stuk kleiner.

maart 28, 2022 /