Bijles ook mogelijk voor kinderen op de basisschool

Heeft jouw kind moeite met bepaalde vakken op school? Wanneer je zoon of dochter op de middelbare school zit, dan denk je volgens mij heel snel aan bijles. Door extra hulp in te schakelen, wordt het toch makkelijker om de stof onder de knie te krijgen. Maar hoe doe je dat als je kindje nog op de basisschool zit? Laat je het dan voor wat het is? Ze zijn tenslotte nog zo jong. Of kies je ook voor extra ondersteuning? Tijd om me hier eens in te verdiepen. Bijles blijkt namelijk ook mogelijk te zijn voor leerlingen in het basisonderwijs.

Basisschool

Onze kleine man heeft er zijn eerste jaar op de basisschool net op zitten en doet het daar goed. Hij is ontzettend taalvaardig en is inmiddels ’s avonds ook aan het lezen geslagen. Iets dat de juf nog niet mag weten, aldus de vijfjarige. Hij wil het namelijk eerst beter kunnen. Met tellen was hij ook ontzettend snel, maar cijfers interesseren hem overduidelijk minder dan letters. Hoe zou dat toch komen… Toch wat genen van zijn moeder meegekregen, gok ik zo. Als kind las ik ook ontzettend graag en nu ben ik als journalist / tekstschrijver dagelijks met woorden in de weer.

Bijles

Aangezien cijfers hem minder interesseren, zou het zo maar eens kunnen zijn dat rekenen in de toekomst toch wat lastiger wordt. Nu hebben wij bewust voor Jenaplan-onderwijs gekozen, waarbij het kind echt zijn of haar eigen niveau volgt. Maar ik kan me voorstellen dat wat extra ondersteuning – bijvoorbeeld in de vorm van bijles rekenen – dan ook ideaal kan zijn. Kinderen vinden het soms toch lastig om uitleg van hun ouders aan te nemen, terwijl ze wel goed naar de juf of meester luisteren. In dat geval kan extra hulp dus een uitkomst zijn.

Bijles rekenen

Als ik er daarnaast bij stil sta dat je je kind uitleg moet geven over bepaalde stof, dan word ik daar toch ook wel een beetje zenuwachtig van. De methodes die nu gebruikt worden zijn zo anders dan ’toen wij jong waren’. Tja, dan moet je je dus zelf eerst in de stof gaan verdiepen en dan maar hopen dat je het goed uitlegt. Ik heb het gevoel dat dat juist extra verwarrend kan werken. Op het gebied van taal kan ik me wel redden, maar wat rekenen betreft zou de keuze voor bijles echt een goede optie kunnen zijn. Zeker als we inmiddels op de middelbare school zijn aangekomen; doe dan maar bijles wiskunde. Dat kan ik namelijk echt niet rustig uitleggen… Ik heb zelf amper het idee hoe al die dingen in elkaar zitten.

Voordelen

Als je kijkt bij bijvoorbeeld StudyWorks, dan zie je dat ze door heel Nederland bijlescoaches hebben, die je kind zowel online als thuis kunnen ondersteunen bij rekenen. Ze beschikken over de juiste kennis, zodat ze moeilijke sommen goed kunnen uitleggen en hebben daarnaast alle tijd voor je zoon of dochter. Dat is in de drukke klassen van tegenwoordig tenslotte wel eens lastig voor de juffen en meesters. Daarnaast wordt er gekeken naar een klik tussen de coach en het kind, waardoor reken huiswerk maken opeens ook gezellig wordt. Tja, en als je de stof dan beter onder controle hebt, dan hoef je je voor rekentoetsen ook geen zenuwen meer te hebben. Wat mij betreft echt het overwegen waard als extra hulp nodig blijkt te zijn; ook als mijn kind dan nog op de basisschool zit.

april 11, 2022 /