5 veelgemaakte fouten bij het koffiezetten

Iedereen drinkt koffie en bij het gemiddelde huishouden staat wel een luxe koffiemachine in de keuken. Een kopje koffie is met een volautomatische koffiemachine zo gezet. Je drukt op het knopje en die luxe Jura koffiemachine van je doet de rest. Wat ik nu zo bijzonder vind, is dat velen veel geld investeren in een luxe koffiezetapparaat en denken dat ze dan direct de lekkerste koffie kunnen zetten. Maar zo werkt dat niet. Er zijn namelijk vele factoren die de smaak van de koffie beïnvloeden. De kans is groot dat jij één van deze veelgemaakte fouten maakt.

1. Koffie verkeerd bewaren

Bewaar je koffie in een doorzichtige container of bij het raam? Bij zonlicht verliezen koffiebonen sneller smaak. Dat is natuurlijk zonde van die dure koffiebonen. Het beste bewaar je koffiebonen in de zak, mits deze een ventiel heeft. Zo blijft de grote boosdoener zuurstof ver uit de buurt en kunnen gassen de verpakking verlaten. Na het branden van de bonen ontstaan er namelijk ongewenste gassen. Vandaar dat het belangrijk is om altijd bonen in een zak met een ventiel te kopen.

2. Koffiebonen uit de supermarkt kopen

Nee, gewoon nee! Koffiebonen uit de supermarkt zijn allesbehalve vers. Logisch ook, want het duurt wel even voordat ze in de schappen belanden. Het liefst koop je koffiebonen tot 8 weken na de branddatum. Dan zijn ze nog steeds lekker vers en ruik je de aroma’s nog. Dit is de reden dat ik altijd mijn koffiebonen bij de lokale branderij koop of bij mijn favoriete koffiebarretje.

3. Maalgraad verkeerd instellen

Merken van volautomatische koffiemachine doen veel marketing over het feit dat je de maalgraad kunt instellen, maar eigenlijk wil je dit helemaal niet. Het beste maal je de koffiebonen op de fijnste stand. Bij het zetten van een goede espresso heb je namelijk voldoende tegendruk nodig, zodat het water er niet te snel en makkelijk doorheen loopt (= slappe koffie). Niet alleen zorgt deze tegendruk voor een smaakvolle espresso, maar ook resulteert het in een mooi cremalaagje waar we allemaal zo van houden. Nu hoor ik je denken “maar ik drink helemaal geen espresso”. Dan is het goed om te weten dat een espresso vormt voor alle koffiedranken uit jouw volautomaat.

4. Zetgroep niet op tijd schoonmaken

Ja, ik begrijp het volkomen. Druk leven, kinderen.. kortom, geen tijd om het koffiezetapparaat op tijd schoon te maken. Mocht je het vertikken op jouw koffiemachine tijdig te reinigen, zorg er dan voor dat de zetgroep wel tijdig schoonmaakt. De zetgroep is het belangrijkste onderdeel: de motor van de machine. Hier komt het water en de gemalen koffie samen, kun je nagaan hoeveel koffieresten hier op den duur achterblijven? Veel! Deze oude koffieresten geven de koffie een bittere smaak mee. Zonde en vooral NIET lekker. 

Goed om te weten: een koffiemachine met een uitneembare zetgroep is beter dan een apparaat met een vaste zetgroep zoals bij het Zwitserse merk Jura. Een uitneembare zetgroep spoel je onder de kraan af, een vaste zetgroep reinigt automatisch. Het voordeel van een uitneembare zetgroep is dat je altijd kunt zien hoe vies die is!

5. Donker Gebrande koffiebonen kopen

Zwarte koffiebonen hebben geen smaak meer. Zo simpel is het. Alles is immers letterlijk weggebrand. Voor smaakvolle bonen kies je voor medium gebrande koffiebonen. Als je dan toch van een sterke koffie houdt met een beetje pit kies je voor een melange waar naast arabica bonen ook robusta bonen in zitten. De robusta bonen houden de aromatische en fruitig smakende arabica bonen in balans, aangezien deze wat bitterder van smaak zijn.

Conclusie: weinig moeite, betere koffie!

Herken je een aantal van de veelgemaakte fouten? Het voordeel is dat het opvolgen van deze tips weinig moeite kost en de koffie er echt een stuk beter van gaat smaken. Succes!

april 13, 2022 /