Veilig internetten als gezin met deze VPN tips

Het is belangrijk om kinderen te beschermen op het internet. Er zijn immers meer dan genoeg gevaren die kinderen niet zien, maar ouders wel. Het gesprek aan de keukentafel over wat wel of niet toelaatbaar is op het internet is meestal wel gevoerd, maar er blijven zorgen over veilig internetten. Want het is gemakkelijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Kinderen mogen alleen anderen van school toevoegen en mogen niet met vreemden praten. Maar is dat voldoende? De kans is groot van niet, want de privacy van het kind is nog steeds in het geding. Bijvoorbeeld als kwaadwillenden toegang krijgen tot inloggegevens van kinderen. Dat kan zonder het gebruik van een VPN als snel misgaan.

VPN en veiliger internetten in een gezin

Gezinnen delen de internetverbinding. Dat betekent dat het vrij eenvoudig is voor cybercriminelen om iets over het hele gezin te weten te komen. Want als Tim even niet oplet, komen de gegevens van Anna op straat te liggen. Met andere woorden: wat de een doet, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de andere gezinsleden. Zorg er daarom voor dat de verbinding zo privé mogelijk blijft. Introduceer op iedere computer in het thuisnetwerk het gebruik van een zogenaamde Virtual Private Network (VPN). Dit is een soort versleutelde tunnel. Daarmee kunnen de gegevens vanaf de computer versleuteld worden verzonden door de software naar de tunnel. In de tunnel blijven de gegevens geheim. Aan het einde van de tunnel worden de gegevens weer ontsleuteld door de ontvangende partij.

Zo is het mogelijk om te voorkomen dat hackers of andere criminelen mee kunnen kijken op de persoonlijke internetverbinding thuis. Het gebruiken van een VPN is vrij eenvoudig. Zelfs zonder al te veel technische kennis is het mogelijk een verbinding in een paar muisklikken op te zetten.

Tips voor VPN-diensten

Het is verstandig voor het inzetten van een VPN-provider. Maar welke tips zijn nu echt nuttig? Ten eerste raden we altijd aan om een betaalde VPN-dienst te nemen bij een aanbieder. Dit bedrag kan zo laag zijn als hooguit een paar euro per maand. Daarna stuurt de aanbieder de inloggegevens per e-mail en is het mogelijk om de software op de computer te installeren. Dat is niet altijd nodig; soms kunnen VPN’s ook direct worden gebruikt op de router zelf. Zo zijn alle computers die op het netwerk verbonden zijn, ook meteen verbonden met de VPN. Op die manier is het niet meer nodig om kinderen te leren hoe ze de VPN-verbinding aan moeten zetten.

Daarmee wordt het surfen op internet een stuk veiliger voor alle familieleden. Ook als er weinig verstand is van techniek, is het mogelijk met een eenvoudig programma de verbinding op te zetten. De meeste VPN-diensten hebben namelijk pagina’s beschikbaar waarin de instructies staan omschreven.

Kies voor een VPN server in de buurt

Ten eerste raden we aan om een VPN-server in de buurt te kiezen. Na het installeren van de software van de aanbieder is het mogelijk om op de knop te drukken. Er wordt dan verbinding gemaakt met een willekeurige server. Dit is niet altijd voordelig. Zo kan het voorkomen dat de server ergens in Amerika staat. Dat zorgt ervoor dat het lang duurt totdat de internetpakketten vanuit huis worden ontvangen door de server in Amerika. Daardoor kan het internet een stuk trager of instabieler worden, naast een mogelijk probleem bij dataveiligheid.

Kies daarom zelf voor een locatie in de buurt. Wie in Utrecht woont, kan bijvoorbeeld het best kiezen voor een verbinding uit Amsterdam. Het IP-adres verandert dan naar de Amsterdamse server. Op die manier lijkt het alsof de computer in Amsterdam staat, in plaats van in Utrecht. De keuze voor omliggende landen kan ook. Kies dus gerust voor Duitsland, België of Engeland.

Ook handig voor Netflix en andere diensten

Een VPN zorgt niet alleen voor veiliger internetten, maar het heeft ook een voordeel voor de familie die geabonneerd is op Netflix. Het aanbod is na het gebruik van de VPN meestal een stuk uitgebreider. Het is in dit geval mogelijk om voor een Amerikaanse server te kiezen. De verbinding wordt dan wel iets trager. Het is bij de wet legaal om dit te doen, al is Netflix er minder blij mee. Op die manieren leren de kids ook nog wat meer Engels en kunnen ze tegelijkertijd veilig internetten.

VPN proefabonnement gebruiken

Ten slotte raden we aan eerst een proefabonnement af te sluiten. Veel aanbieders bieden zo’n testperiode aan. Op die manier is het mogelijk om eerst alle functies te testen, alvorens ervoor te betalen. De proefperiode is meestal vrij kort; 14 dagen. Zo is het mogelijk de verbinding te testen op snelheid en bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid. Als de VPN bevalt, kost het abonnement een paar euro per maand. Bevalt het niet? Dan is het vaak mogelijk om een andere aanbieder te kiezen of geld terug te krijgen.

april 29, 2022 /