Kamerplanten stekken met kinderen

Tuinieren is niet alleen leuk, maar het is ook heel erg leerzaam voor kinderen. Zo zijn jullie lekker buiten en krijgen jullie ook nog eens groene vingers. Per plant verschilt het hoe je een kamerplant moet stekken. De ene plant is vrij eenvoudig en de andere plant kan wat lastiger zijn. Een Aglaonema is een plant die vrij eenvoudig is om te stekken. Een ananasplant kweken is een wat lastigere optie, omdat deze plant een tropisch klimaat nodig heeft. Ook duurt het voor een ananasplant zo’n dertien tot achttien maanden om een ananas te laten groeien. Tuinieren met kinderen is erg belangrijk om ze te leren dat we afhankelijk zijn van de natuur.

Tuinieren met kinderen is belangrijk

Door te tuinieren met kinderen leer je ze om respect te hebben voor de natuur. Zonder de werking van de natuur hebben wij namelijk geen voortbestaan. Een moestuin kan bijvoorbeeld erg leuk en interessant zijn voor kinderen. Zo leren de kinderen hun eigen fruit of groenten verzorgen en krijgen ze dus de verantwoordelijkheid over hun gewassen. Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen die veel bezig zijn met tuinieren minder pesten. Deze kinderen voelen zich veiliger en hebben een betere ontwikkeling.

De verzorging van een plant

Als je een kind de verantwoordelijkheid geeft over een plant, dan kan een kind hier heel veel van leren. Zo leert een kind om een plant op tijd water te geven en om de potgrond af en toe te vervangen. Jouw kind krijgt hierdoor een verantwoordelijkheidsgevoel en het kind wordt trots als als de plant groeit. Het is dan wel slim om een plant te geven die niet heel veel onderhoud nodig heeft. Zo is de kans op falen kleiner. Een simpele plant is bijvoorbeeld de Bergenia. Deze planten kunnen goed in halve schaduw staan, maar ook in de volle zon. Deze plant heeft pas water nodig als de grond droog is of als de plant slap gaat hangen.

Deze planten zijn kindvriendelijk

Kamerplanten kunnen voor kinderen erg interessant zijn. Je hoeft dan ook niet gek op te kijken als ze uit nieuwsgierigheid een hapje van het blad nemen. Dit is in de meeste gevallen niet erg, maar er zijn ook planten die giftig zijn of zelfs prikken. Het is dan wel zo fijn om kindvriendelijke planten te hebben. Kindvriendelijke planten zijn de Echeveria, Palmen, Orchideeën, Pilea en de Aspidistra. Naast dat deze planten erg mooi zijn, zijn ze dus ook niet gevaarlijk voor kinderen.

Houdt deze planten uit de buurt van kinderen

Er zijn dus planten die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Symptomen bij een vergiftiging zijn vaak stuiptrekkingen, diarree, buikpijn, braken of een opgezette mond en keel. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij giftige planten. Online kun je een overzicht vinden van alle giftige planten. Een aantal van deze planten zijn de Narcis, Klimop, Buxus, Ficus, Oleander en de Dieffenbachia. Deze planten zullen niet direct dodelijk zijn, maar het kan voor kinderen wel erg vervelend zijn als ze deze eten. Haal deze planten dan ook niet in huis, of zorg ervoor dat de plant voor kinderen en dieren in handbereik staat.

mei 13, 2022 /