Zwangerschapsischias: wat is dat eigenlijk – ischias?

Als je zwanger bent, kun je tal van klachten krijgen. Eén van die zwangerschapsklachten is ischias of te wel een irritatie, ontsteking of beschadiging van de ischiaszenuw. Wist je dat dit de langste zenuw is in het menselijk lichaam? Zwangerschapsischias doet zich meestal voor tijdens de tweede helft van de zwangerschap én kan een behoorlijke impact hebben op je dagelijkse leven.

Ischias

De isischaszenuw is de langste zenuw in ons lichaam; deze zenuw loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan je voet. Als je last van ischias hebt, is deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd. Dat komt trouwens niet alleen tijdens de zwangerschap voor; ongeveer twee op de vijf mensen krijgen er last van. Pijn of andere symptomen van ischias beginnen meestal in de onderrug, waarbij je een straling voelt naar je bil tot in het been of zelfs in je voet.

Zwangerschapsischias

Gedurende de zwangerschap komen verschillende hormonen vrij, waardoor je spieren, pezen en banden soepeler worden. Natuurlijk is dat nodig voor de bevalling, maar het zorgt ook voor zwangerschapsklachten zoals ischias. Zenuwen kunnen namelijk makkelijker bekneld raken. Enerzijds doordat alles soepeler wordt, maar ook doordat je een andere – verkeerde – lichaamshouding gaat aannemen.

Ischias in tweede helft zwangerschap

Ischias is één van de zwangerschapsklachten die meestaal ontstaat in de tweede helft van de zwangerschap. Je herkent het aan pijn in je onderrug, billen of benen. Dit zijn vooral pijnscheuten die komen en gaan, waarbij ieder ze ook echt anders ervaart. Dat kan een stekend gevoel zijn, maar misschien voelt het voor jou juist branderig. De één heeft bij zwangerschapsischias lichte klachten, terwijl bij de ander de ischias juist heel heftig is. En dat is nog niet alles ischias kan ook resulteren in spierkrampen in bil of been, tintelingen of juist een verdoofd gevoel in voeten en benen of een verminderde kniereflex. Als je last van zwangerschapsischias hebt, kan rechtop staan lastig zijn en zelfs lopen kan een uitdaging worden.

Behandeling (zwangerschaps-) ischias

Tijdens de zwangerschap wordt ischias zelden tot nooit aangepast; de klachten verdwijnen namelijk als het goed is als je bevallen bent. Belemmeren de klachten je te veel in je dagelijkse leven of heb je echt veel pijn, klop dan aan voor advies bij je huisarts of fysiotherapeut. Een arts kan je medicatie voorschrijven, die je tijdens de zwangerschap mag nemen (ga daar zelf niet mee experimenteren, want veel pijnstillers zijn echt niet goed om te gebruiken als je zwanger bent). Maar je kunt ook denken aan tijdelijke pijnbestrijding of oefeningen.

mei 5, 2022 /