Wat te doen met je kinderen bij slecht weer?

In Nederland kan het weer helaas van de een op andere dag helemaal omkeren. Hierbij kan het dus zo zijn dat het de hele dag regent en je geen zin hebt hierdoor naar buiten te gaan. Op het moment dat je kinderen rond hebt lopen kan dit best lastig zijn. Met verveling zullen ze je toch om aandacht gaan vragen. Om ervoor te zorgen dat je weet wat je kunt doen tijdens een dag met slecht weer, kun je hieronder de verschillende tips lezen! Hopelijk kun je dan zelfs nog genieten ook al is het slechter weer.

Tip 1: Speel een spelletje

Kinderen en spelletjes zijn een erg goede combinatie. Het is dus altijd leuk verschillende spellen in huis te halen. Wanneer je spellen in huis hebt, kun je deze er gemakkelijk bij pakken met slecht weer. Naast de tastbare spellen, kun je ook veel spellen zelf bedenken waarbij je geen materialen nodig hebt. Op internet staat hier ook veel informatie over. Dan is het alleen nog maar tijd om lekker te gaan spelen. Belangrijk is wel, wees niet te fanatiek, want niet ieder kind kan goed tegen zijn verlies en het gaat natuurlijk vooral om het plezier!

Tip 2: Ga naar buiten

Hoewel het misschien slecht weer is hoeft het niet te betekenen dat je je gelijk af moet sluiten van de buitenlucht. Juist voor kinderen kan het erg leuk zijn om bijvoorbeeld in de regen naar buiten te gaan. Belangrijk hierbij is wel om even de regenkleding erbij te pakken. Ook al vinden veel kinderen het erg leuk om lekker door de plassen te stampen, sommige kinderen kijken liever vanuit binnen naar het weer. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld in de serre, door het Gelaagd glas heen kijken. Of natuurlijk gewoon door het raam naar buiten. Zo kan ieder op zijn eigen manier genieten van een ‘slechte’ weer. 

Tip 3: Bouw een tent

Voor veel kinderen is een tent erg leuk. Hierbij hoef je niet gelijk te denken aan een tent met haringen die je in de tuin moet opzetten. Je kunt bijvoorbeeld ook een tent bouwen met verschillende kleden die je in huis hebt. Gooi de kleden over de tafel en verschillende stoelen heen, waardoor je een tent creëert. Hier kunnen de kinderen zich de hele dag vermaken, waarbij ze bijvoorbeeld rollenspellen kunnen spelen. Dit is heel erg leuk en zeker niet te missen op een dag met slecht weer.

Tip 4: Ga samen koken

Zoetigheid of iets hartigs, kinderen houden natuurlijk wel van wat lekkers. Hoe leuk is het om samen iets te gaan bakken. Hierbij kun je denken aan cakejes of een taart. Naast het bakken kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld het avondeten voor te bereiden. Hierdoor leert het kind veel over de verschillende voedingsmiddelen en kun je samen alvast voorgenieten van het heerlijke eten. 

Tip 5: Wees creatief

Knutselen, verven of tekenen. Er zijn genoeg mogelijkheden om te kunnen doen. Voor kinderen is het erg leuk en daarnaast erg goed om creatief bezig te zijn. Hierdoor stimuleer je verschillende ontwikkelingen. Denk aan de motoriek en de cognitieve ontwikkeling. En hoe leuk is het om uiteindelijk bijvoorbeeld een mooi kunstwerk te hebben gecreëerd die het kind op de kamer kan hangen. 

juli 1, 2022 /