De nodige accessoires voor kinderen op een fiets

Accessoires voor kind op fiets. Als je een kind op een fiets meeneemt, is het verstandig dat je hiervoor over de juiste benodigdheden beschikt.

Niets is gezelliger dan even met de fiets en je kind eropuit. Een bezoekje aan opa en oma, of even een boodschapje doen. Als je kind nog niet zelfstandig kan fietsen, is het verstandig om hem of haar zo veilig mogelijk te vervoeren. Hiervoor heb je verschillende accessoires. Hieronder een aantal voorbeelden.

Kinderzitjes

Als je kind negen maanden of ouder is, mag je hem of haar meenemen in een kinderzitje. De nek en rompspieren worden dan sterk genoeg geacht om te kunnen zitten in een fietsstoeltje. Dit zitje kan zowel voor- als achterop de fiets worden gemonteerd. Dit kan zowel bij nieuwe als tweedehands elektrische fietsen. Daarbij kan het zitje aan het frame, of op de bagagedrager bevestigd worden. Deze zitjes zijn voorzien van arm- en voetsteunen, zodat het kind altijd stevig zit. Met riemen gesp je jouw zoon of dochter stevig vast in het stoeltje. Denk erom dat je een kinderzitje neemt dat voldoet aan de Europese veiligheidsnorm.

Windscherm

Als je kindje bij jou voorop de fiets zit wordt het kinderzitje gemonteerd aan het stuur en het frame. Het kind vangt dan wel alle regen en wind op en dit kan erg onprettig zijn. Op deze momenten is een windscherm een uitstekende oplossing. Je kind zit dan veilig en wel beschermd tegen de weerselementen. Een windscherm monteer je eenvoudig aan het kinderzitje. In de zomer is dit scherm ook handig tegen vliegjes. Mocht je komen te vallen dan biedt een windscherm ook nog enige bescherming tegen een harde val op de grond.

De fietskar

Een fietskar haak je achter je fiets. In deze kar kunnen zelfs twee kinderen plaatsnemen, die samen niet meer dan 25 kilogram wegen. Kinderen kunnen in de kar comfortabel zitten beschermd tegen wind, regen en kou. Nadeel is wel dat de omvang van je fiets behoorlijk vergroot wordt. Op brede fietspaden is dit geen probleem, maar in de stad is het toch iets minder handig. Ook in dit geval mag je alleen van fietskarren gebruik maken die voldoen aan de Europese norm. Fietskarren trek je nog gemakkelijker met nieuwe of tweedehands elektrische fietsen. Sommige fietskarren zijn trouwens ook te gebruiken als wandelwagen.

De fietshelm

Ondanks dat kinderen stevig in een kinderzitje of fietskar zitten, is een fietshelm geen overbodige luxe. Kinderen zijn erg kwetsbare verkeersdeelnemers en bij een val komen ze vaak op hun hoofd terecht. Dan is het fijn dat ze een stevige helm op hebben. Mocht je kind komen te vallen dan vangt de helm een groot deel van de klap op. Fietshelmen zijn tegenwoordig te koop in allerlei hippe kleuren en leuke modellen. Daarnaast zijn de helmen licht van gewicht en zitten comfortabel.

Jasbeschermers

Het kan gebeuren dat je kind met een voet tussen de spaken terecht komt. Dit kan erg pijnlijk zijn en soms moet de brandweer er zelfs aan te pas komen om het kind te bevrijden. Dit probleem is handig op te lossen met zogenaamde jasbeschermers. In principe zijn deze accessoires bedoeld om ervoor te zorgen dat lange jassen niet in de spaken terechtkomen. Echter, ze bieden ook uitstekende bescherming tegen kindervoetjes. De spaakafscherming monteer je handig onder het achterspatbord. 

juli 7, 2022 /