Documentaire Elin: communiceren met spraakcomputer

Je kunt vanavond (donderdag 4 augustus) kijken naar de documentaire Elin. Voor deze KRO-NCRV 2Doc hebben filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Froger het gezin van de gehandicapte Elin vier jaar lang gevolgd. We zien hoe het ernstig meervoudig gehandicapte meisje in een rolstoel weer een stem krijgt door een spraakcomputer, maar ook wat voor impact haar handicap op het gezin heeft. De documentaire Elin is te kijken om 22.08 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Hersenbeschadiging

Marie-José en Patrick krijgen in 2007 een tweeling, Bente en Elin, die te vroeg wordt geboren. In de couveuse blijkt Elin een hersenbeschadiging te hebben. De artsen vragen Marie-José en Patrick of ze de meisjes willen laten leven, voor de jonge ouders een onmogelijke vraag. De artsen maken uiteindelijk de keuze voor de ouders.

Documentaire Elin

In de documentaire Elin volgen filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger het gezin gedurende vier jaar. Elin groeit op als ernstig meervoudig gehandicapt meisje in een rolstoel. Ze is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Het is vaak alleen haar moeder Marie-José die begrijpt wat ze zegt.

Impact van handicap op gezin

Toen Marie-José en Patrick elkaar ontmoetten droomden ze van een avontuurlijk en vrij bestaan waarin ze over de wereld zouden gaan zwerven met hun kinderen. Deze droom heeft plaats gemaakt voor een nieuwe werkelijkheid. Marie-José nam zich voor om Elin een zo gelukkig mogelijk leven te geven. Maar de prijs daarvan is hoog, want een burn-out ligt op de loer. Vader Patrick verblijft voor zijn werk vaak langdurig in het buitenland. Tweelingzusje Bente, die door Elin’s handicaps minder aandacht krijgt, trekt zich regelmatig terug in haar eigen wereld en observeert het gezinsleven via haar tekeningen.

Spraakcomputer

Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. Elin heeft alleen maar de controle over haar tong waarmee ze de computer kan aansturen. Gesteunddoor haar moeder begint ze een strijd om zich de spraakcomputer eigen te maken.

Makers

Elin is geproduceerd door Olympic Films in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van CoBO en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning van Activiteiten voor Maatschappelijk Welzijn (OAMW). Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgden het gezin vier jaar.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 4, 2022 /