Kan ik mijn telefoon ‘s nachts veilig (zonder gevaar) opladen?

Iedereen ziet de nieuwsberichten wel eens voorbij komen dat er wederom een woningbrand ontstaan is door een smartphone. Vaak ligt de telefoon aan de oplader, maar is de kans op een woningbrand ook echt groter als jouw telefoon de hele nacht aan de oplader ligt? 

Is het handig om mijn telefoon ‘s nacht op te laden? 

Door de komst van snelladen zijn de ‘nieuwste’ telefoons steeds sneller opgeladen. De nieuwste modellen kunnen binnen een uur de accu al van 0 naar 100% opladen. Bij sommige toestellen gaat het zelfs nog een stukje sneller, zo kunnen de nieuwste telefoons uit de Oppo Find X5-serie met 150 Watt snelladen. Dat betekend dat de accu binnen een kwartier volledig is opgeladen.  

Veel mensen denken dat door het snelladen de telefoons nog brandgevaarlijker worden omdat ze ‘s nachts veel langer aan de oplader zitten dan dat ene uurtje. Hier moeten we gelijk eventjes op inhaken, smartphone accu’s kunnen namelijk niet overladen door ze te lang aan de oplader te laten. 

Zodra de telefoon 100% is stopt het toestel met voeden. Mocht het accupercentage weer terugvallen naar 99%, dan zorgt de oplader ervoor dat hij weer stijgt naar 100% en stopt vervolgens weer met opladen. Dit gaat de gehele nacht op deze manier door. Dit is mogelijk gemaakt door de nieuwste batterijen van dit moment, lithium-ion-batterijen

Echter was dit vroeger niet het geval. Telefoons waren op dat moment nog voorzien van oudere (minder slimme) accu’s die wel konden overladen. Hierdoor kon slijtage van de accu ontstaan en werden de telefoon inderdaad brandgevaarlijker. 

Is te lang laden wel slecht voor de accu? 

Op het moment dat je jouw telefoon aan de lader legt, haal je hem normaliter bij 100% van de lader af. Ook al klinkt het misschien gek, maar dit het is beter om hem niet volledig tot 100% op te laden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een stuk schadelijker is voor de accu dan dat je door laad tot 70 of 80 procent.  

De lithium-ion-batterijen slijten namelijk een stuk sneller als de batterij boven de 80 procent is. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van de batterij. 

Hoe zit het dan met draadloos opladen? 

Zoals de meeste mensen vast wel weten kunnen de nieuwste telefoons tegenwoordig draadloos opladen. Zowel de duurdere iPhone en Samsung toestellen als de goedkopere toestellen van bijvoorbeeld Oppo ondersteunen deze laatste technieken. Draadloze opladers lenen zich perfect voor het nachtkastje of voor op het bureau van jouw thuiswerkplek.   

Bij het draadloos opladen is het wel van belang dat je het juiste telefoonhoesje gebruikt. Is het hoesje te dik, zoals een Book case? Dan is de kans vrij groot dat het draadloos opladen niet werkt.  

Bij iPhones is het nog weer een ander verhaal. Sinds de iPhone 12 zijn alle toestellen van Apple namelijk voorzien van MagSafe. Dit is draadloos opladen met een ingebouwde magneet waardoor de oplader altijd goed blijft zitten. Binnenkort zal de nieuwste iPhone (14) weer gereleased worden. Mocht je dus gebruik willen maken van MagSafe, zorg er dan voor dat je het juiste iPhone 14 hoesje binnen hebt. 

Download een oplaad alarm 

Het klinkt misschien een beetje suf, maar ga jij wel continu kijken of jouw telefoon voor 80% is opgeladen? Dat dacht ik al. 

Daarom zijn er een aantal handige apps die jou een seintje geven wanneer de accu 70 of 80 procent is opgeladen. Daarnaast kun je met de app ook gedetailleerd het verbruik van jouw telefoon zien.  

augustus 10, 2022 /