Handen aan de couveuse met Anne-Mar Zwart bij EO

Je kunt vanavond – woensdag 7 september – om 21.30 uur bij de EO op NPO1 kijken naar het nieuwe programma van Anne-Mar Zwart: Handen aan de couveuse. In dit programma worden ouders gevolgd van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na de geboorte ernstig ziek werden.

Handen aan de couveuse

Overal geluid van piepjes en alarmbellen, af en toe een klein babygeluidje, ouders die hoopvol of angstig naast de couveuse zitten: in het nieuwe EO-programma Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na geboorte ernstig ziek werden. Hoe blijf je overeind als je hele leven op zijn kop staat? Waar put je hoop uit? Handen aan de couveuse laat verhalen zien waarin angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde door elkaar heen lopen.

Leven van moeder en kind redden

In de eerste aflevering ziet Bonito zijn kind veel te vroeg geboren worden terwijl moeder Jennifer in slaap wordt gehouden, omdat ze ernstig ziek is. Specialistische teams van verschillende afdelingen van het Erasmus MC moeten eraan te pas komen om het leven van zowel moeder als kind te redden. Gespannen kijkt Bonito toe hoe de artsen zijn dochter helpen. Komt de hartslag en ademhaling op gang? Dan toch eindelijk de verlossende woorden van de arts. “Kom er maar bij, gefeliciteerd met de geboorte van je dochter!”

Anne-Mar Zwart

EO-presentator Anne-Mar Zwart leefde een aantal maanden intensief mee met de ouders en hun te vroeg geboren baby’s. “Ik heb dingen van dichtbij gezien die zelfs voor het doorgewinterde medische personeel uniek waren. Het verhaal van Jennifer en Bonito is daar een voorbeeld van. Haar bevalling kwam drie maanden voor de uitgerekende datum spontaan op gang, terwijl ze buiten bewustzijn was. Ook voor de artsen in dit ziekenhuis was dit onvoorstelbaar.”

Te vroeg geboren

Naast de pasgeboren baby’s zijn in de serie ook kinderen te zien die te vroeg geboren werden, maar nu al wat ouder zijn. Zij komen regelmatig in het ziekenhuis voor controle. Zo wordt de ontwikkeling van deze groep patiënten door de jaren heen goed in beeld gebracht. 

Strijdlust en veerkracht

In de serie is zichtbaar hoe ouders standhouden in instabiele situaties. Anne-Mar: “Ik ben onder de indruk van de enorme strijdlust en veerkracht van ouders. Ouders die te horen krijgen dat de behandeling van hun baby gestaakt wordt, omdat hij te ziek is, en dan vervolgens toch de kracht vinden om overeind te blijven. Het is zo bijzonder hoe de ouders ons hebben toegelaten in deze extreem onzekere en turbulente periode van hun leven. Ik heb diep respect voor alle ouders. Gelukkig heb ik ook veel blijdschap en trots gezien als ik maanden later bij sommige ouders thuis op kraambezoek kwam.”

Medische handen aan de couveuse

Op NPO Start zal een aparte serie verschijnen met de verhalen van het personeel op de afdeling IC Neonatologie: Medische handen aan de couveuse. In Medische handen aan de couveuse is een hoofdrol weggelegd voor het medisch personeel dat, naast het specialistische werk, vaak een enorme steun is in moeilijke tijden voor de ouders. Zo is gynaecoloog Hans Duvekot te zien. Hij heeft al heel wat baby’s op de wereld gezet. “Maar elke keer blijft het bijzonder, het besef dat ik dit nieuwe leven voor het eerst in handen heb.”

Handen aan de couveuse kijken

Handen aan de couveuse is een programma van de EO geproduceerd door Helder. De zes afleveringen van Handen aan de couveuse zijn vanaf woensdag 7 september wekelijks om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1 en NPO Start. Medische handen aan de couveuse verschijnt als extra serie op NPO Start. Ook is daar te zien hoe het nu met de kinderen gaat, in de serie Hoe is het nu met…? Wil je vanuit België of een ander land kijken naar dit programma, dan kan dit via NPO Start in combinatie met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: EO / WillemJan de Bruin fotografie.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 7, 2022 /