Sfeer in de woonkamer: hoekbank of toch een vloerkleed?

Wanneer koop je als nieuwbakken ouder nieuwe meubels? Doe je dat als je kind uit de luiers is of wacht je – als de staat van de meubels het toelaat – nog langer, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over ongelukjes en klauterpartijen? Het is een vraagstuk dat hier actueel is sinds we in ons nieuwe huis wonen. De woonkamer is een stuk groter dan in onze vorige woning, waardoor het volgens manlief aan sfeer ontbreekt. Als het aan hem ligt, komt er dan ook een nieuwe hoekbank. En ik? Ik vind een sfeervol vloerkleed al een hele stap…

Eerste meubels

Een jaar of vijftien geleden kozen mijn man en ik onze eerste meubels uit. We hadden een mooi huis gekocht en bezochten tal van woonwinkels om vervolgens tot een modern interieur te komen. En ja, daar werd best een stevig bedrag voor afgerekend, maar het was dan ook allemaal oersterk en een vleugje design mocht niet ontbreken. Als een verkoper zegt dat iets ‘oersterk’ is, moet je natuurlijk ook een beetje geluk hebben, maar inmiddels zitten we vijftien jaar later dus nog steeds op onze zelf samengestelde lederen bank met stoffen kussens. En ook de eettafel met lederen stoelen pronkt in onze woonkamer.

Niet kapot te krijgen

Ja, de tafels hebben wat krasjes, maar op die bank en stoelen zie je dus niets. Sterker: ze zitten nog steeds heel stevig. Dat het ook anders kan, weten we denk ik allemaal. Niets zo teleurstellend als een bank die er heerlijk uitziet en waar je vervolgens ‘doorheen zit’. Het Italiaanse design wandmeubel heeft de verhuizing niet doorstaan. Daar hadden we in onze nieuw woning simpelweg geen plek voor. Nu doet-ie dienst als achterwand in de garage, waar de lange boekenkast een schoenenkast is geworden en de boekenplank een verzamelplaats van van alles is. Onze keuze lijkt niet kapot te krijgen; zelfs niet met een opgroeiend kereltje in huis (van inmiddels alweer 5,5 jaar).

Discussie over hoekbank

Sinds we vier jaar geleden in ons nieuwe huis zijn gaan wonen, hebben we het regelmatig over nieuwe meubels. Manlief droomt van een hoekbank. Regelmatig appt hij linkjes door met foto’s van hoekbanken, die volgens hem geweldig in onze woonkamer zouden staan. En inderdaad ik moet ‘m gelijk geven; zo zag ik bij OTTO vele mooie hoekbanken én het hoeft ook helemaal niet zo duur te zijn. Maar anderzijds blijf ik het toch een ding vinden. Ons huidige bankstel zit nog zo lekker én ik krijg dus nooit een zenuwzinking als zoonlief met zijn drinken morst of – snel buiten mijn zicht om – met zijn schoenen er op gesprongen is. Aan de andere kant: hoe heerlijk is het als je allebei op een kant van de bank languit kunt liggen en zo samen een filmpje kunt kijken?

Sfeer in woonkamer

Manlief ziet het ook echt als een sfeermaker. Hij zit nu lege hoekjes en vindt een grote hoekbank een stuk sfeervoller staan. Daar ben ik het dan niet mee eens. Dan zou ik persoonlijk echt sneller voor een vloerkleed kiezen. Iets waar we dan weer over discussiëren, omdat dat niet zijn ding is… Zullen we dan toch beide moeten toegeven? Hij een hoekbank en ik een vloerkleed? Want met de stijgende energieprijzen én mijn wil om de verwarming toch echt wat langer uit te laten staan, heb ik wel zin in warme voetjes op onze tegelvloer.

oktober 12, 2022 /