Zo schenk je een kind boven de 40 geld

In Nederland is er een schenkvrijstelling, waardoor het mogelijk is om ieder jaar een maximaal bedrag belastingvrij aan kinderen te schenken. Daarvoor is het wel belangrijk om rekening te houden met regels die er gelden rondom het belastingvrij schenken. Zo mag de ontvanger niet jonger zijn dan 18 jaar of ouder dan 40 jaar. Als kinderen ouder dan 40 zijn, is het minder eenvoudig om zo’n schenking te doen. We hebben een paar opties voor het schenken van geld aan kinderen boven de 40 jaar op een rijtje gezet in dit artikel.

Geld schenken aan kinderen boven de 40

Het is belangrijk om te weten dat het jaarlijks belastingvrij schenken aan kinderen alleen kan als het kind niet ouder is dan 40 jaar. Een kind boven de 40 geld schenken is met deze regeling niet mogelijk. Maar het komt regelmatig voor dat de fiscale partner van het kind jonger is. Stel: een zoon is 45 en is getrouwd met een partner van 35. Dan is het mogelijk om de fiscale partner van de zoon deze schenking te doen. Het is op die manier mogelijk om gebruik te maken van de leeftijd van de partner. Maar dit kan alleen als er niet eerder onder een hoge vrijstelling is geschonken.

Jaarlijkse vrijstelling mogelijk

Het is in ieder geval mogelijk om aan vrienden of familie en dus ook aan kinderen belastingvrij te schenken. Dit is mogelijk, ongeacht de leeftijd van de ontvanger. Dat betekent dat het daardoor niet nodig is om schenkbelasting te betalen. Houd er wel rekening mee dat het bedrag dat men belastingvrij mag schenken een stuk lager is dan de hoge belastingvrije schenking. Voor dit jaar komt de maximale belastingvrije schenking net onder de 5.700 euro uit. Tijdens de coronacrisis van vorig jaar lag het bedrag bij wijze van uitzondering net 1.000 euro hoger.

Wie meer schenkt dan deze bedragen, kan geconfronteerd worden met een schenkbelasting. Alleen het deel boven de limiet is belast; dat betekent dat het deel onder de limiet belastingvrij is. Wie meer dan dat bedrag ontvangt aan schenkingen, moet daarover een aangifte schenkbelasting doen. Daarna komt de Belastingdienst met een aanslag om de schenkbelasting te betalen. Over de eerste 130.425 euro geldt een belastingtarief van 10 procent. Voor alle bedragen daarboven geldt een bedrag van 20 procent.

Hoe zit het met onroerend goed schenken?

Wie verhuurd onroerend goed bezit, kan dit eventueel ook schenken. Bij een verhuurde woning geldt niet de werkelijke marktwaarde van het gebouw, maar de WOZ-waarde. Verhuurde woningen vallen in de meeste gevallen onder de huurbescherming. Dan wordt de WOZ-waarde verminderd met de zogeheten ‘leegwaarderatio’. De korting kan oplopen tot wel 55 procent. Dit is afhankelijk van de hoogte van de huur. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om verhuurd onroerend goed te schenken. Maar let op: dit moet beter wel voor 1 januari 2023 gebeuren. Daarna wordt de korting waarschijnlijk afgeschaft.

Er moet daarbij ook overdrachtsbelasting worden betaald. Dat is nu nog 8 procent, maar vanaf 2023 wordt het bedrag mogelijk 9 procent van de werkelijke waarde van de woning. Daardoor is het goed van tevoren informatie in te winnen over het schenken van onroerend goed. Sowieso raden wij het aan om altijd informatie in te winnen bij een deskundige wat een schenking betreft; de regels wijzigingen zo snel.

november 23, 2022 /