Stress of zelfs burn-out? Wil nu dan wel een kind?

Heb je te maken met veel stress op je werk? Ben je misschien zelfs uitgevallen met een burn-out? Dan kan ik me erg goed voorstellen dat je ook twijfelt aan je kinderwens. Maar twijfel je echt aan het feit of je wel of geen kinderen wil of is dit gewoon niet het moment om moeder te worden? Speelt er nu nog te veel in je leven om de volgende stap te zetten en voor gezinsuitbreiding te kiezen. Als je dat weet, kun je namelijk ook beter bepalen wat je nu nodig hebt.

Even rust nemen

Iedere maandagavond kijk ik naar het nieuwe Vlaamse tv-programma Out Of Office* op VTM. Hierin worden vijf Vlamingen gevolgd, die uitgevallen zijn door een burn-out. In het programma gaan ze vervolgens – als experiment – een half jaar aan de slag op een zorgboerderij. Ze stappen letterlijk uit de ratrace van het leven en worden gedwongen om het even rustig aan te doen en alles los te laten. Enerzijds zie je de deelnemers daarmee worstelen, maar anderzijds zie je ook dat ze rustig worden van de mensen om hun heen, de plek en zelfs van de werkzaamheden. Die gewaarwording zet mij als kijker ook aan het denken. Volgens mij is het voor ons allemaal goed om eens even echt rust te nemen. Om even bij te komen en dan – als het ware vanuit een helikopter – naar ons eigen leven te kijken.

Steeds vaker stress & burn-out

Die worsteling die je bij de deelnemers ziet – en de stress die je misschien zelf ook wel voelt – is trouwens niet uniek. Wist je dat het aantal mensen met een burn-out met een derde is gestegen in vijf jaar tijd? Dat inmiddels zelfs bijna een half miljoen Vlamingen zoveel stress ervaren dat ze niet meer in staat zijn om te werken. Ook in Nederland zijn deze cijfers zo schrikbarend. Dan is het zaak om op het juiste moment aan de bel te trekken. Aan de ene kant bij je werkgever, maar anderzijds is dit ook het moment nog dat je hulp in kunt schakelen van een professional bij jou in de buurt (zoals coach Rotterdam).

Hulp inschakelen

Als je te lang wacht, dan wordt het ook steeds lastiger om te ontdekken waar de kern van het probleem zit. Ja, we lijken tegenwoordig allemaal ‘druk, druk, druk’, maar als je nu eens echt kritisch naar je werk kijkt, dan zie je waarschijnlijk dat de situatie niet ‘normaal’ is. Misschien word je overvraagd door je manager of collega’s en please je ze door steeds meer te doen. Maar het kan ook frustratie zijn over de gang van zaken. Of misschien leg je de lat heel hoog, waardoor je te veel hooi op je vork neemt en zo stress ervaart. In dat geval zou een communicatie training je al kunnen helpen; dan kun je je grenzen goed leren aangeven. Een training natuurlijk waar je ook privé voordeel bij hebt, omdat je hierbij leert om over je emoties en gevoelens te spreken.

Wel of geen moeder worden

Als ik dan even terugkom bij de twijfels die je kunt hebben over wel of geen moeder worden, dan is het natuurlijk ook heel fijn dat je je emoties en gevoelens beter onder woorden kunt brengen. Het is namelijk zo fijn om te weten waar de oorsprong van de twijfels ligt. Als je daar niet dieper in bent gedoken (en dus even de tijd hebt genomen om stil te staan bij je huidige leven), dan zeg je misschien dat je op dit moment ’te druk’ bent om moeder te worden en het daarom nog niet weet.

Kern van je twijfels

Ga dus bij jezelf na of de reden van je twijfel echt ligt bij het hebben van wel of geen kind. Of wordt die twijfel juist veroorzaakt door factoren die je aan kunt pakken, zoals stress op het werk. Dan is het misschien op dit moment nog niet het moment voor gezinsuitbreiding, maar kan het dat wel zijn als je meer rust voor jezelf hebt gecreëerd.

* Hier lees je meer over Out Of Office.

november 30, 2022 /