Kerstkaarten maken én versturen in een handomdraai

De feestelijke decembermaand wordt vaak omschreven als ‘de mooiste tijd van het jaar’. Maar ik weet niet hoe het met jullie zit; ik vind het als ouder ook één van de drukste periodes van het jaar. Tja, en als er dan kerstkaartjes op de mat vallen, dan denk ik steeds ‘die moet ik ook nog schrijven’, maar het zijn al heel vaak nieuwjaarskaarten geworden… Gelukkig heb ik nu een oplossing gevonden om mijn kaartjes op tijd én sneller in orde te hebben.

December

December is natuurlijk sowieso een drukke maand ongeacht of je kinderen hebt of niet. Maar juist met kleine kindjes is de chaos compleet (althans, zo ervaar ik het). Dat begint al medio november als Sinterklaas voet aan wal zet in Nederland. Vanaf dat moment ga je van de sinterklaas-drukte: met verlanglijstje en zenuwachtige kindjes na het Sinterklaasjournaal. Naar kerstchaos: van de planning bij wie het te vieren tot aan uren in de keuken staan om je bezoek te verrassen met lekkers. Tot aan de spannende jaarwisseling, waarbij de kleintjes het liefst ook tot twaalf uur opblijven, maar er eigenlijk veel te moe voor zijn…  

Kerstkaartjes

Natuurlijk geniet ik van al die bijzondere momenten, maar wat ik in deze feestelijke maand misschien nog wel leuker vind, is het dagelijks even in de brievenbus kijken. Al van jongs af aan ben ik namelijk dol op post. Als klein meisje kijk je uit naar de kaartjes die met je verjaardagen op de mat vallen. Daarna kon ik niet wachten op de brieven die mijn penvriendinnetjes mijn kant op stuurden (dat waren in onze gevallen vaak dikke enveloppen vol schrijfsels over ons leven). En nu is het iedere keer weer genieten als we met de feestdagen de mooiste – met een foto gepersonaliseerde – kaartjes ontvangen van familie en vrienden. Sterker: als jij in het verleden een kaart mét foto van jullie gezin of bijvoorbeeld hondjes hebt gestuurd, dan is de kans groot dat ik ‘m heb bewaard.

Kaart met foto: leuk én snel

Ik dacht tot voorkort dat het versturen van persoonlijke kerstkaarten ontzettend veel tijd in beslag nam. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat mijn oude werkwijze – kaartjes uitzoeken in de winkel, voorzien van onze namen en dan tientallen adressen opzoeken en op enveloppen schrijven – een stuk langer duurt dan je eigen kerstkaart met foto maken en versturen. Kijk bijvoorbeeld naar een aanbieder als Kaartje2go, daar heb je ruime keuze uit diverse stijlen, trends en extra’s voor bij de kaart.

Het uploaden van de foto is echt zo gedaan; sterker nog – ik denk dat ik langer kwijt was aan een leuke foto zoeken op mijn telefoon – dan aan het maken van de kaart zelf. Wil je het gemaakte kaartje zien én voelen voor verzending, dan kun je – als je een Kaartje2go-account hebt – gewoon een gratis proefafdruk aanvragen. Op die manier kun je je kaartje zelf beoordelen en je ontwerp eventueel nog iets aanpassen. Als je ‘m dan voor 20.00 uur ’s avonds bestelt, gaat-ie nog dezelfde dag op de post. Leuk extraatje: de eerste kaar is gratis bij Kaartje2go.

Kaartje2go

Het aanbod van Kaartje2go bevat bijna 3800 verschillende kerstkaarten. Als je daar in een winkel uit moet zoeken, ben je even bezig, maar dankzij de filter opties gaat het online echt stukken sneller. Wil je een eigen foto toevoegen aan de kaart, dan heb je nog 1677 opties over. Vervolgens vink je je stijl aan of bijvoorbeeld de kleur van de kaart en er vallen alweer de nodige opties af. Als je de filters allemaal gebruikt, komt daar zo een verrassende kaart uitrollen. Het bewerken van de kaart gaat ook heel snel. Als je een kaartje hebt gekozen, klik je op bewerken en ga je aan de slag. Vervolgens klik je op bestellen, kies je het formaat en kun je dus aanvinken dat de kerstkaarten rechtstreeks naar de ontvanger mogen worden gestuurd. Hoef je je ook geen zorgen te maken dat je niet voldoende postzegels in huis hebt.

Digitaal adresboek

De adressen kun je via Excel zo toevoegen aan je account. Als je de adressen van je naasten niet digitaal hebt, denk je misschien dat het invullen een heel karwei is. Nou, daar hebben ze bij Kaartje2Go dus ook wat op bedacht. Via de adresverzoeker verzamel je makkelijk en snel ieders adres. Daarnaast hoef je dit natuurlijk ook maar één keer te doen in plaats van dat je ieder jaar – ook bij andere gelegenheden zoals verjaardagen – weer op zoek moet naar de postcode die bij de straat hoort waarin je oom en tante wonen. Je kunt zelfs een kalender aanmaken met daarop de momenten dat je een kaartje wil versturen. Zo mis je dus ook nooit meer een verjaardag. Wat mij betreft, is dit ideaal voor drukke ouders.

Duurzaamheid

Bij het versturen van een kaartje denk je misschien niet meteen aan duurzaamheid, maar Kaartje2Go heeft hier veel aandacht voor. Niet alleen in het productieproces, waarbij jezelf ook kunt kiezen voor gerecycled papier, maar ook daarbuiten. Zo planten ze bomen om hun CO2-uitstoot te compenseren en maken ze ook qua producten en kantoor. Met deze kerstkaarten heb je dus niet alleen nu aandacht voor de mensen om je heen, maar denken de makers ook aan de generaties na ons.

Op de foto bovenin het artikel: Deze kerstkaarten heb ik gemaakt met Kaartje2go. Je ziet hier zowel de 10×10, 14×14 en 21×21. De tekst in de kaarten heb ik gepersonaliseerd. De kaart die je ziet op de foto hieronder heb ik als verrassing ook gemaakt; ik kan het eindresultaat dus nog niet laten zien. Maar ik weet zeker dat ik hier iemand enorm mee ga verrassen. Het lijkt veel werk, maar in werkelijkheid waren de kerstballen zo gevuld met de leukste foto’s van ons gezin.

Persoonlijke kerstkaart met collage van foto's van Kaartje2go.

december 2, 2022 /