Mantelzorgwoning: mét privacy altijd voor elkaar klaarstaan

Denken jullie ook wel eens na over het moment waarop je ouders mantelzorg nodig hebben? Wat het in mijn geval lastiger maakt, is dat ik niet om de hoek woon. Even snel met iets helpen, is niet mogelijk als je – van deur tot deur – zo’n twee uur moet rijden. Dan moet je dus nadenken over mogelijkheden die er wel zijn. Ja, je kunt zorgpersoneel inhuren, maar dat is zo onpersoonlijk. Zeker als je ouders ook altijd voor jou klaar hebben gestaan. Nee, wat me dan meer aanspreekt is een mantelzorgwoning. Juist als het nog niet meteen nodig is, kun je alles objectief beoordelen.

Mantelzorgwoning in de tuin

Ik besef me dat het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin niet voor iedereen is weggelegd. Daar moet je tenslotte wel de ruimte en financiële middelen voor hebben; iets wat zeker in deze dure tijd niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Toch biedt een mantelzorgwoning bouwen ook in die situatie wel een kans. Zo lees ik dat deze oplossing vaak wordt gebruikt door ouders die hun woning verkopen aan hun kinderen en dan zelf de mantelzorgwoning in de tuin betrekken. Ouders kiezen ook in het geval van een bedrijfsovername in de agrarische sector vaak voor een woning in de tuin. In dat geval bespaar je ook kosten, omdat er voor een huis minder moet worden betaald. En het fijne van een mantelzorgwoning; je behoudt ook je privacy, terwijl je zo bij de ander kunt zijn.

(Pre)mantelzorgwoning

Wist je dat je voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin vaak geen vergunning nodig hebt. Tot 100m2 mag er in de meeste gevallen vergunningsvrij gebouwd worden. Check dit natuurlijk altijd even voor de zekerheid bij je gemeente, want het bouwbesluit is overal anders. Dat kun je al ruim van tevoren checken trouwens; je kunt dan meteen informeren of een pre-mantelzorgwoning ook een optie is. De regels per gemeente verschillen. Soms mag je al tien jaar voordat de mantelzorg (waarschijnlijk) nodig is een woning plaatsen. Ze stellen dan wel de eis dat je minimaal de AOW-leeftijd moet hebben bereikt, je moet een familieband hebben met de bewoners van het hoofdpand en de pre-mantelzorgwoning moet niet alleen veilig, maar ook levensloopbestendig zijn. Maar als de woning eerder betrokken kan worden, kan dit financieel zeker voordelig zijn.

Kangoeroewoning

Heb je in je tuin geen ruimte of ben je op zoek naar een woning in de buurt van je ouders, dan kun je ook kijken naar een kangoeroewoning. Deze woning bestaat uit twee zelfstandige woningen; een hoofdwoning voor de mantelzorger en een zogenaamde buidel voor degene die zorg ontvangt. Waar een mantelzorgwoning echt los staat van je eigen huis, daar deel je bij de kangoeroewoning wel samen de voordeur en zijn de woningen bijvoorbeeld verbonden met een tussendeur. Je kunt er voor kiezen om een bestaande woning tot kangoeroewoning te verbouwen of om dit concept in nieuwbouw te verwerken. Is mantelzorg niet meer nodig, dan kun je deze ruimte bijvoorbeeld ook gebruiken als gastenverblijf of thuiskantoor. Natuurlijk geldt ook hier dat het verstandig is om vooraf advies in te winnen onder andere bij de gemeente waar je wil gaan wonen.

december 22, 2022 /