Tuin omtoveren tot een speelparadijs

Het mag buiten dan ontzettend druilerig weer zijn; dit is wat mij betreft het moment om binnen te dromen van de mogelijkheden in onze tuin. We hebben zowel aan de achter- als zijkant van het huis een flinke grasmat, die wel een upgrade kan gebruiken. Veel gras is natuurlijk leuk om te voetballen, maar het mag wel wat uitdagender voor de vijfjarige. Tijd dus om te kijken hoe we de tuin kunnen omtoveren tot een speelparadijs, waarin hij uren kan doorbrengen met zijn vriendjes.

Schommel

Op dit moment hebben we een gammele schommel (met drie schommelmogelijkheden: twee losse schommels en een duo-swing) en een trampoline staan. Die schommel is echt aan vervanging toe. Wat ik het afgelopen jaar heb ontdekt, is dat jongens echt van ruig spelen houden. Die willen dus ook zo hoog mogelijk schommelen. Dat geweld, is echt te veel van het goede voor het toestel dat er nu staat. Die schommel nu is geschikt voor een babyzitje en voor de eerste swings alleen. Kortom: het mag steviger.

Speeltoren

Als ik dan verder kijk dan alleen puur het schommelgedeelte, dan denk ik dat de vijfjarige ontzettend blij zal zijn met een groter speeltoestel. Die heb je in verschillende prijscategorieën, maar ik denk dat ik toch liever iets meer uitgeef, zodat hij langer van de mogelijkheden kan genieten. Kijk bijvoorbeeld naar de Backyard Discovery Springboro Speeltoren; die heeft niet alleen een schommel, glijbaan en een klimrek om in de toren te komen er zit ook een huisje bij én onderin bankjes en een tafel. Een plek dus waar je je als kind volledig kunt uitleven en tal van verhalen kunt bedenken met je vrienden. Voor kleinere kinderen is een speelhuisje daarnaast ook wel erg leuk. Dan hebben ze hun eigen plekje, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze omhoog klimmen op zo’n speeltoren.

Trampoline

Een speeltoren vind ik ook een mooie aanvulling op de trampoline, die we al hebben. We hebben hierbij ook bewust voor een groter formaat gekozen. We hebben de ruimte in de tuin, dus waarom dan bezuinigen op de maat. Ja, als je voor een iets grotere kijkt, ben je meer geld kwijt, maar voor mijn gevoel is-ie ook veel veiliger. Je springt niet zo snel op de rand of in het veiligheidsnet. Het veiligheidsnet zie je vooral bij trampolines die niet worden ingegraven, maar ik zou ‘m in alle gevallen adviseren. Je wil tenslotte ook niet zomaar op de harde grond terecht komen. Bezuinig daarnaast ook niet op kwaliteit, want een trampoline is echt zo’n item in je tuin, waar de kinderen jarenlang plezier aan beleven. Van de eerste voorzichtige sprongetjes als peuter tot aan salto’s als tiener.

Tuin als speelparadijs

Wil je je tuin helemaal omtoveren tot een speelparadijs, dan kun je nog verder uitleven. Zo kun je het geheel aanvullen met zand- en waterspeelgoed. Maar dat is natuurlijk vooral leuk op warmere dagen. Maar denk ook aan een leuke kweektafel, zodat je je kinderen kunt leren hoe je groenten kweet. Daarnaast heb ik een must have voor de vaders gevonden. De AXI Cooler in knalrood. Dit is een tafelvoetbal spel mét koelmogelijkheid. Er is maar liefst ruimte voor 60 blikjes of 45 flesjes. Zo heb je altijd een koud drankje bij de hand en kun je meteen een potje tafelvoetballen. Moeders heeft dan ook nog wel een wens; voor haar mag een mooie hangmat niet ontbreken. Kortom: zo wordt de tuin een waar paradijs voor het hele gezin.

januari 10, 2023 /