Wat zijn de voordelen van versgemalen koffie? 

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord als koffieliefhebber: gebruik versgemalen koffie! Oftewel: haal koffiebonen in huis, die je pas vlak voor het drinkmoment maalt. Maar waarom wordt dit eigenlijk beweerd? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het drinken van versgemalen koffie? In dit artikel zetten we het op een rijtje. 

Ultieme smaakbeleving 

Dé hoofdreden om versgemalen koffie te drinken? Je kiest voor een ultieme smaakbeleving. Wie de koffiebonen pas direct voor het drinkmoment maalt, geniet van alle aroma’s die vrijkomen. Het zorgt voor die overheerlijke geur en smaak van koffie. Naast aroma’s blijven ook vocht en algemene essentie beter bewaard in koffiebonen. Dit gaat hard achteruit bij voorgemalen koffie. Je kiest dus voor kwaliteit met koffiebonen bestellen! Barista’s zweren ook bij versgemalen koffie, omdat er echt een belangrijk verschil in smaak is. 

Sterke koffiesmaak 

De koffiesmaak is niet alleen lekkerder, maar ook sterker en intenser. Ideaal als je hiernaar op zoek bent! Dit komt tevens door de bewaring van aroma’s en vocht in de koffieboon. Met name als je voor espressobonen kiest, komt die smaakintensiteit goed naar voren. Maar ook bij verse koffiebonen voor filterkoffie haal je dit eruit. Belangrijk is dus wel dat je de bonen pas direct voor het drinkmoment maalt – en niet al (veel) eerder. 

Bewuster koffiemoment 

Je moet wat meer moeite voor je kopje koffie doen als je de bonen zelf maalt. Eerlijk is eerlijk: het valt eigenlijk best mee hoeveel tijd je hieraan kwijt bent, zeker met een goede koffiemaler. Je kunt het ook omdraaien: je maakt hier automatisch een wat bewuster koffiemoment van. Neem echt de tijd om te genieten van je kop koffie: van bereiding tot drinkmoment. Dat is heerlijk. 

Langer houdbaar 

Koffiebonen zijn langer houdbaar dan gemalen koffie. Al geldt alsnog dat je de bonen het best zo vers mogelijk kunt drinken, is het wel mogelijk om ze langer te bewaren. Dat is dus best praktisch. Als de verpakking eenmaal open is, kun je voorgemalen bonen het best binnen twee weken opmaken. Bij ongemalen bonen kun je dit wel tot acht weken lang bewaren. Dat is dus echt een stuk langer! 

Goede keuze bij volautomatische koffiemachine 

De volautomatische koffiemachine is een populaire keuze in het moderne huishouden. En dat is niet gek: het apparaat doet eigenlijk al het werk voor je. Met een simpele klik op de knop krijg je een lekker kopje koffie geserveerd! Voor veel volautomatische koffiemachines heb je ongemalen koffiebonen nodig, die je bovenin het apparaat stopt. Hier zit een speciaal reservoir. Het apparaat maalt de koffiebonen op het juiste moment: wanneer deze nodig zijn voor de bereiding. Zo is het dus ook nog eens heel eenvoudig om met koffiebonen te werken – een ideale combinatie. We sluiten af met een laatste tip: vul het reservoir van je volautomatische koffiemachine niet tot de nok met koffiebonen, waardoor deze er lang in blijven zitten. Vul liever steeds kleine beetjes aan, en bewaar de rest van de verpakking goed afgesloten, op een donkere en koele plek. Zo smaakt je kop koffie het állerlekkerst, want de aroma’s blijven goed bewaard. 

april 13, 2023 /