Wie komt er in aanmerking voor begeleid wonen?

Wat doe je als de mantelzorg voor je kind met een (licht) verstandelijke beperking te zwaar wordt? Hoe pak je het aan als je vader of moeder echt niet meer zelfstandig kan wonen? Dan ga je op zoek naar ondersteuning. Hulp die precies hetzelfde wil als jij als naaste, namelijk een cliënt die gelukkig en ontspannen op veilige wijze kan leven.Kopieer HTMLKopieer tekst

Thuiszorg

Als mantelzorgen voor je kind(eren) of ouder(s) te zwaar wordt, kun je eerst kijken naar de mogelijkheden voor hulp aan huis. Dankzij Alex Cares – specialist thuiszorg Assen – ontdek ik dat je kunt kiezen wat het beste bij je eigen situatie past. De thuiszorg is echt afgestemd op de behoeften van de cliënt. Daarbij wordt er altijd gewerkt met een vaste begeleider, waarbij een goede klik voorop staat in de samenwerking. Als aanvrager beslis je zelf waar hulp bij nodig is; de begeleider helpt hier dan bij. Het voordeel van een vertrouwd gezicht dat steeds komt helpen, is ook dat je echt een band opbouwt. Er is op dit moment spraken van begeleid wonen, zonder dat dit als beperkend wordt ervaren. 

Van financiën tot 24-uurs zorg

Alex Cares valt op door de mogelijkheden die zij bieden op het vlak van begeleid wonen in de eigen thuissituatie. Bij Begeleid wonen Dokkum bieden ze bijvoorbeeld niet alleen thuiszorg, maar ook thuisbegeleiding aan. Dat betekent dat de vaste begeleider ook helpt met het bieden van structuur en overzicht, maar ook met hulp in het huishouden (met hierbij ook aandacht voor gezonde voeding en leefstijl) en financiële begeleiding. Een gezonde financiële huishouding biedt namelijk rust. In mijn situatie – ik woon op ruim twee uur rijden afstand van mijn ouders – spreekt mij dat wel aan. Ik kan tenslotte niet ten alle tijden binnenspringen. Dan is het fijn dat je kunt vertrouwen op hulp die als het ware een extra oogje in het zeil houden. Daarnaast is het – indien noodzakelijk – ook mogelijk om 24-uurs zorg te krijgen. 

Begeleid wonen

Wanneer je in aanmerking komt voor deze vorm van begeleid wonen? Alex-Cares biedt specialistische zorg aan mensen met een (licht) verstandelijke handicap (1VG t/m 7VG) en/of een ggz-achtergrond (GGZ-1 t/m GGZ-3). Daarnaast bieden zij zorg aan mensen met een LG1 t/m 5 indicatie. Als je twijfelt of jouw naaste de indicatie heeft, dan kijken de zorgprofessionals graag met je mee. Hier werken mensen-mensen, die begrijpen dat dit een nieuwe wereld voor je is. Dat dit een keuze is, die verschillende emoties met zich meebrengt. 

Beschermd wonen

Daarnaast hebben ze bij Alex-Cares mogelijkheden voor beschermd wonen; dan neem je intrek in een zorgwoning van de organisatie. Focus hierbij is dat je heerlijk rustig en prikkelarm kunt wonen in de natuur met zorg die afgestemd is op de wensen en behoeften van de cliënt. Het gaat om kleinschalige woon-zorgcentra, waarbij je een eigen zorgappartement of een (gedeelde) zorgbungalow hebt met een tuin. En natuurlijk is er een gezamenlijke ruimte en mogelijkheden tot dagbesteding en 24-uurs zorg en begeleiding. Fijn, veilig en gezond wonen (en ouder worden) hebben ze hierbij hoog in het vaandel.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 24, 2023 /