Alles over de verzekeringsplicht en andere dingen die veranderen als je achttien wordt 

Zeventienjarigen kijken er vaak erg naar uit om achttien te worden. Je krijgt vanaf je achttiende immers meer vrijheden, je bent onafhankelijk en je mag je eigen keuzes maken in het leven. Zo mag je bijvoorbeeld vanaf je achttiende zonder toestemming van je ouders gaan trouwen, krijg je stemrecht, en mag je over je eigen geldzaken beslissen. Naast de vrijheden en rechten die je krijgt op deze leeftijd, krijg je ook meer eigen verantwoordelijkheden die horen bij het zelfstandig worden. Denk aan het regelen van een eigen zorgverzekering, en aan het bijhouden van je financiële administratie. In dit artikel lees je meer over wat er allemaal belangrijk is om te regelen voor je achttiende. 

Verzekeringsplicht

Vanaf je achttiende ben je als inwoner in Nederland verzekeringsplichtig. De verzekeringsplicht houdt in dat je in ons land minimaal een basis ziektekostenverzekering moet afsluiten. Met deze basisverzekering worden algemene zorgkosten gedekt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een huisarts- of ziekenhuisbezoek, maar ook aan kosten voor medicijnen, anticonceptie en behandelingen voor fysiotherapie of bij de psycholoog.

Naast de verplichte basisverzekering kun je er ook voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is vooral handig als je hoge zorgkosten hebt die niet vergoed worden vanuit het basispakket. Bijvoorbeeld als je veel sport en extra behandelingen wilt voor fysiotherapie, of als je extra tandzorg of oogzorg nodig hebt het komende jaar. 

Een zorgverzekering kiezen

Wat voor jou de beste zorgverzekering zal zijn, hangt helemaal af van jouw gezondheidssituatie en van je wensen. Als je op zoek gaat naar een passende zorgverzekering, is het handig om meerdere verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Twijfel je welke zorgverzekering het beste bij je past? Dan kun je gemakkelijk online de zorgwijzer invullen. In de resultaten zie je dan welke verzekeringsmaatschappij het beste aansluit op jouw situatie. 

DigiD aanvragen 

Om te kunnen inloggen bij overheidsinstanties, is het ook belangrijk om een eigen DigiD aan te vragen. Met deze inloggegevens kun je je online identificeren bij instanties zoals De Belastingdienst of bij de bank. Dit kun je eenvoudig aanvragen via de website van DigiD. 

Administratie bijhouden 

Tot slot ben je vanaf 18 jaar verplicht om je eigen financiële administratie bij te houden. Zeker als je werkt of je eigen bedrijf binnenkort wil opstarten, is het belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed op een rijtje te zetten en te onderzoeken of je ook belastingaangifte moet doen. Je kunt je administratie zelf gemakkelijk bijhouden via websites voor online boekhouding. Ook kun je overwegen hiervoor een boekhouder in te schakelen. 

Omdat er veel nieuwe dingen op je afkomen als je achttien jaar wordt, is het verstandig om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Daarnaast is er gelukkig ook veel informatie over deze onderwerpen te vinden op het internet. 

Heel veel succes! 

juni 19, 2023 /