Heeft zwangerschap effect op mijn gewicht? 5 tips om af te vallen na bevalling

Heeft een zwangerschap effect op mijn gewicht? Ja, daar kan ik kort over zijn… Dat effect is er zeker. Het hoeft alleen niet blijvend te zijn én ook hoeveel effect het heeft, is echt heel verschillend. Waar ik bij mijn eerste bijna dertig kilo aankwam, daar hield ik het bij de tweede rond de vijftien kilo. En ja, dat merk je als je weer wil afvallen na je bevalling. Mijn 5 tips om af te vallen (al tijdens de zwangerschap, maar vooral) na de bevalling op een rijtje.

1. Let tijdens zwangerschap op gewicht

Ik hoop dat je dit artikel leest aan het begin van je zwangerschap of juist op het moment dat jullie het nog aan het overwegen zijn. Misschien twijfel je zelfs over een kindje, omdat je zo bang bent voor het effect dat een zwangerschap heeft op je lichaam. Maar laat ik je uit eigen ervaring vertellen: je hebt hier echt zelf veel invloed op.

Eigen ervaring

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik mij echt te veel laten gaan. En toen ik te veel aankwam – volgens de verloskundige – was afvallen weer geen mogelijkheid. Je mag tenslotte geen dieet gaan volgen als je een kindje draagt. Kortom: het is zaak om meteen heel bewust te zijn van voeding, beweging, maar zeker ook van de invloed van slaap. Tijdens de tweede zwangerschap was ik hier veel meer mee bezig en bleef het bij vijftien kilo. Dat had iets minder kunnen zijn als ik meer had kunnen bewegen, maar daar had ik geen puf voor. Enerzijds niet door het gebruik aan energie dat ik heb ervaren tijdens de tweede zwangerschap. Anderzijds was ik zwanger in de zomer en was het veel te heet; mijn voeten zwollen enorm op, waardoor ik het liefst stilletjes in een gekoelde slaapkamer lag.

2. Borstvoeding

Nog zo’n punt dat ik wil meegeven aan zwangere dames. Wist je dat het geven van borstvoeding ook een gunstig effect heeft op je gewicht na de bevalling? Je raakt de kilootjes langzaam kwijt, omdat het geven van borstvoeding energie kost. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en zo langzaam afvalt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je in de eerste twee levensmaanden van je babytje 595 calorieën verbrand per dag als je exclusief borstvoeding geeft. Nu moet je niet denken dat het zo makkelijk gaat hoor, want je eet waarschijnlijk ook meer dan gewoonlijk omdat je die energiebehoefte ook daadwerkelijk hebt. En – zeker als je borstvoeding geeft – is het zaak om goed voor jezelf te zorgen.

3. Voeding

Heeft een zwangerschap ook effect op jouw gewicht gehad en wil je afvallen, dan is het goed om je voedingskeuzes eens onder de loep te nemen. Gezond koken schiet er nog wel eens bij in als je een kindje hebt dat om aandacht vraagt. Het geheim om dan toch qua voeding gezonde keuzes te maken, is dan zorgen dat je de juiste ingrediënten in huis hebt. Zorg dat je koelkast goedgevuld is, zodat je bijvoorbeeld in een handomdraai een van de eiwitrijke lunch recepten van Orangefit kunt bereiden. Daarnaast is er ook niks mis mee om flink te mealpreppen, zodat je gezonde maaltijd alvast in de koelkast of diepvries voor je klaar staat.

4. Sporten

Als de zwangerschap veel effect heeft gehad op je gewicht, zoals bij mij, dan kun je het met alleen voeding niet redden. Omdat ik de motivatie niet kon vinden om meerdere keren per week naar de sportschool te gaan, koos ik voor trainen bij een personal trainer. Als geen ander weet zij wat effectieve oefeningen zijn en ik krijg ook voedingstips. Daarnaast is het gewoon fijn om tijdens of na afloop van het sporten even met iemand te klankborden. Even je hoofd leegmaken is tenslotte voor een moeder ook noodzakelijk. Ook na mijn tweede zwangerschap ga ik weer trainen, zowel qua kracht als conditie. En ik zou heel graag weer boksen en kijken en ook zwemmen staat op mijn lijstje. Nu de tijd nog even vinden. Al gaat dat laatste tijdens de vakantie vast lukken.

5. Actieve levensstijl

Ben jij nu helemaal geen sporter, zorg dan in ieder geval voor een actieve levensstijl. Natuurlijk is het makkelijk om op de bank te gaan hangen met je kleintje, maar buitenlucht zal jullie beide goed doen. Pak de wandelwagen of draagzak erbij en loop een rondje. Bijvoorbeeld om de luierzakken weg te brengen. Daarnaast zul je ervaren dat een kindje al snel gaat genieten van de omgeving om hem of haar heen. Dan is een wandeling door het park, langs een dierenweitje of over de kinderboerderij al meteen leuk. Kortom: zet die 10.000 stappen per dag maar, dan zul je zien dat ook dit effect gaat hebben op je gewicht na de zwangerschap.

juni 30, 2023 /