Besparen door je huis onder de loep te nemen

Stijgende elektra- en gasprijzen… Vaste lasten die opeens met honderden euro’s omhoog schieten, omdat de energiemaatschappij het voorschot meer dan verdubbeld. Als ik er nu aan terugdenk, dan voel ik de spanning weer. Herken je die stress? Misschien zijn er nog mogelijkheden om te besparen in je woning. Tijd om eens kritisch naar je huis te kijken.

Eerste stappen

De eerste stappen om te besparen op onze energierekening hebben we behaald door te kiezen voor zonnepanelen. We hebben daarnaast onze energieslurpende droger vervangen voor een veel zuiniger exemplaar. Nu hebben wij een relatief nieuw huis, waardoor er qua isolatie niets meer te winnen viel. Maar hoe zit dat bij jullie? Is jullie woning goed geïsoleerd. Op dat vlak zijn verschillende mogelijkheden, denk dan aan vloer-, spouwmuur of dakisolatie. 

Beglazing

Kijk bijvoorbeeld naar de beglazing. Hoe zit het met de ramen in je huis? De dubbel glas prijs is de afgelopen jaren natuurlijk flink gedaald, dus mogelijk zijn die al een tijd terug vervangen. Maar hr++ glas is natuurlijk nog een stukje duurzamer; de isolerende werking is hoger. Ja, het is natuurlijk even een flinke investering, maar je kunt hier ook flink mee besparen. Je zult namelijk zien dat het gasverbruik echt stevig omlaag gaat, omdat met hr++ glas de warmte veel beter binnenblijft. 

En als je dan toch kritisch naar je glas gaat kijken, dan kun je ook nog kijken naar de verschillende mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Denk aan warmte-, maar ook aan geluidswerend glas. Dat laatste is ideaal als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont.

Warmtepomp

Is de isolatie en de beglazing op orde, dan kun je verder kijken. En dan met name naar de kant van de verwarming. Over het algemeen gaat namelijk de helft van de energierekening op aan gas, aldus Milieu Centraal. Als je daarop bespaart, merk je dat dus meteen. Dat zou je ook met een warmtepomp kunnen doen. En nee, dat hoeft niet meteen zo’n gigantische installatie te zijn. 

Er zijn inmiddels verschillende mogelijkheden, zoals een elektrische warmtepomp (die werkt op stroom en alles doet wat je cv-ketel ook doet; je huis verwarmen én warm water leveren), ventilatiewarmtepomp (waarbij de warme lucht uit de mechanische ventilatie wordt gebruikt om je huis te verwarmen) of een hybride warmtepomp (die samenwerkt met je cv-ketel en stroom in plaats van gas gebruikt). Kortom: nog volop keuzes om ons in te verdiepen de aankomende tijd.

augustus 31, 2023 /