Zo bereken je de zorgpremie voor iedereen binnen het gezin  

Als moeder wil je de zaken achter de schermen goed op een rij hebben. Is ‘alles regelen’ jouw taak? Maar heb je hierbij ook aan passende zorgverzekeringen voor iedereen binnen het gezin gedacht? Je kan de zorgpremie berekenen via de online wegen, waarna je voor iedereen een passend pakket afsluit. Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal rekening mee houden? En hoe voorkom je dat niet iedereen de passende zorg kan krijgen? Na het lezen van onderstaande informatie weet je waar je aan toe bent.  

Meer over de zorgpremie zelf 

Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt, moet je eerst goed weten wat de zorgpremie precies inhoudt. Het is een soort lidmaatschapsgeld dat je maandelijks betaalt voor jouw gezondheidszorg. Iedereen in Nederland heeft een verzekering nodig. Dit is namelijk wettelijk vastgesteld. Hiervoor is er de basisverzekering. De basisgezondheidszorg wordt hiermee vergoed, zoals de bezoeken aan de huisarts en een bezoek aan het ziekenhuis. De maandelijkse premie is als een soort spaarpot voor wanneer je het nodig hebt. Je hoeft dan geen hoge rekeningen meer te verwachten na jouw bezoek.  

De grootte van het gezin en de leeftijd 

De zorgverzekering verschilt per gezin. Iedereen binnen het gezin heeft namelijk eigen behoeften. Volwassenen moeten een verzekering afsluiten onder hun eigen naam. Kinderen zijn in veel gevallen meegenomen binnen deze verzekeringen, zodat je geen extra volle premie hoeft te betalen. Hoe meer mensen er binnen het gezin zitten, hoe hoger de premie in de meeste gevallen gaat zijn. De leeftijd speelt hierbij ook een rol. Kinderen kunnen tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd worden, maar voor volwassenen geldt dat hoe ouder, hoe hoger de premie. Hoe jonger je jouw verzekering afsluit, hoe beter je uit bent.  

De dekking en de aanvullende opties 

De dekking speelt een grote rol bij het berekenen van de premie die je betaalt voor jouw zorgverzekering. De basisverzekering is alles wat je in eerste instantie nodig hebt, maar in veel gevallen is dit niet genoeg. Je kan daarom ook naar aanvullende verzekeringen kijken. De tandartsverzekering Univé is bijvoorbeeld nodig voor iedereen binnen het gezin. Vooral de kindertanden zijn erg kwetsbaar en moeten dus beschermd worden. Let dus op welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt per gezinslid. Houd dan wel rekening met hogere maandelijkse kosten voor de verzekering.  

De berekening direct zelf maken 

Maar hoe kan je de premie dan zelf berekenen? Hiervoor verzamel je eerst alle gegevens die nodig zijn voor de zorgverzekeraar. Denk aan de leeftijd van de gezinsleden en eventuele medische gegevens. Er staat duidelijk aangegeven welke gegevens er nodig zijn. Je kan dan de basispremie al zien. Ook kan je spelen met de aanvullende opties. Je ziet zo in een oogopslag hoe het bedrag voor jou gaat veranderen. Ben je overtuigd van jouw keuze? Dan kan je direct tot de daadwerkelijke aanvraag overgaan. Jouw premie gaat dan snel in en je kan gebruik maken van de vergoedingen.  

september 14, 2023 /