Bloedserieus: bekende Vlamingen over hun menstruatie cyclus

Bekende Vlamingen Coely Mbueno, Lynn Van den Broeck, Steffi Mercie en Elodie Gabias vertellen in Bloedserieus over hun menstruatie. Sterker: ze hebben een hele maand hun menstruatie cyclus bijgehouden en bespreken dat in hele persoonlijke vlogs. Gynaecologe Comfort Achuo (Commy) geeft duiding. Een onderwerp waar we bij Twijfelmoeder graag net zo open en eerlijk over zijn, want het heeft natuurlijk ook alles te maken met zwanger worden of een zwangerschap voorkomen…

Menstruatie taboe

Regels. Maandstonden. Ongesteld. Menstruatie. Cyclus. 85% van de vrouwelijke bevolking heeft maandelijks klachten die te herleiden zijn naar menstruatie. En toch blijft het een taboe om erover te spreken. De VRT MAX reeks Bloedserieus brengt daar verandering in. Vier bekende Vlaamse vrouwen delen hierin hun verhaal.

Lees ook: Paniek! Waarom word ik niet ongesteld?

Bekende Vlaamse vrouwen over ongesteld zijn

Zangeres Coely Mbueno, actrice Lynn Van den Broeck, influencer / actrice Steffi Mercie en influencer / actrice Elodie Gabias brengen een volledige maand hun menstruele cyclus in beeld. Zonder schroom vertellen ze, open en eerlijk, hoe ze alles beleven. Het resultaat is vier herkenbare verhalen. Van vier verschillende vrouwen. Over iets waar ze àllemaal mee te maken hebben, maar toch net anders beleven.

Hier ken je de vrouwen van:

  • Coely Mbueno is zangeres. We leerden haar beter kennen in Het Huis en zagen haar ook in The Voice Kids.
  • Lynn Van den Broeck is actrice in Thuis. Je zag haar ook backstage bij Zomerhit en bij De Thuisploeg.
  • Steffi Mercie is content creature. Daarnaast is ze actrice, zoals in Move On. Kijkers kennen haar ook van Vloglab, Bittersweet Sixteen en FOMO. Ze is ook te zien in de VTM GO SHORTIE Geluksdag en samen met haar vriend Gerben neemt ze haar fans mee in de realityreeks Gerben en Steffi De Leven op VTM GO.
  • Elodie Gabias zag je naast Jonatan Medart in Klopjacht Celebs. En als deelneemster aan De Verraders 2. Als actrice zie je haar in Onderhuids. Wist je dat die laatste twee ook in Nederland te kijken zijn. Klik maar op de link voor de toelichting.

Bloedserieus VRT MAX

Coely, Lynn, Steffi en Elodie nemen iedereen mee in intieme, authentieke vlogs waarbij ze hun regels bijhouden. Van de eerste momenten waarbij de chocolade niet aan te slepen is, beginnende acne, krampen en op de meest ongemakkelijke momenten naar het toilet moeten, tot het moment van blijdschap omdat de regels ein-de-lijk voorbij zijn.  Daarnaast brengt de reeks ook verhalen van (jonge) vrouwen en mannen op straat. Hoe gaan zij met maandstonden om? Wanneer hadden zij voor het eerst hun regels? Wat is het meest vervelende aan maandstonden? En hebben ze seks tijdens de menstruatie?  

Leestip: Het Cyclus Kompas – laat je leiden door je natuurlijke hormonen en haal het beste uit je menstruatiecyclus.

Gynaecologe Comfort Achuo (Commy)

Extra duiding wordt geserveerd door expert Comfort Achuo aka Commy. Zij werkt in het dagelijks leven als gynaecoloog en spreekt dagelijks met jonge vrouwen die last hebben van hun maandstonden. Ze geeft in Bloedserieus duiding en uitleg bij alle vlogs. “Eindelijk wordt er eens een keer op een gewone manier over menstruatie gesproken. Het is namelijk niets vies of smerig. Het is ook helemaal niets om je over te schamen. Erover praten is heel nodig en nuttig. Er is nog zoveel onwetendheid over maandstonden, de pil, het doorslikken van de pil, rare geurtjes, … ik ben heel blij dat ik daar in deze reeks duiding bij mag geven.”

Bloedserieus kijken

Wil je Bloedserieus kijken, dan kan dat via VRT MAX. Wil je dit vanuit Nederland (of een ander land dan België doen) zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet. Voor een complete uitleg ga naar: VRT MAX kijken Nederland.

Meer over de verhalen van de bekende Vlaamse vrouwen, die deelnemen aan Bloedserieus. Ze staan in volgorde van de afleveringen beginnende bij aflevering 1 met Coely.

Coely Mbueno

Zangeres en rapster Coely Mbueno (29) staat aan de start van haar nieuwe clubtour en voelt dat haar regels eraan komen. The show must go on, en dat is niet anders voor Coely. Met de vermoeidheid neemt ook de hoofdpijn toe. Dat alles thuis ook blijft doorlopen maakt het er niet makkelijker op. En wanneer ze ook niet goed op haar app kan vertrouwen wanneer haar maandstonden exact doorkomen, heeft Coely het er wel even mee gehad…

Coely: “Ik heb geen seconde moeten nadenken om mee in dit project te stappen. Er zijn nog té veel jonge meiden die last hebben en daar moet eigenlijk veel meer bewustwording voor zijn. En begrip. Trouwens, je bent niet alleen he? We hebben er allemaal last van. Als dit een beetje kan helpen, top!”

Lynn Van den Broeck

Actrice Lynn Van den Broeck (30) heeft sinds een paar maanden besloten om haar natuurlijke cyclus te volgen. Dat wil vooral nu zeggen dat haar lichaam een eigen leven leidt en dat Lynn haar regels krijgt op moment dat ze het niet verwacht… Ondertussen geeft haar vriend Mathias zijn eerlijke mening over zijn lief wanneer ze haar regels heeft.

Lynn: “Als ik met deze vlogs jonge meiden of vrouwen een beetje kan helpen in hoe ze hun regels beleven, dan ben ik content. Want soms denk je wel eens: “Ik ben de enige”, maar dat is helemaal niet zo! En ook voor de mannen trouwens. Als we daar ook meer bewustwording kunnen creëren zou dat geweldig zijn.”

Elodie Gabias

Internetfenomeen en content creator Elodie Gabias (26) leeft volgens haar eigen cyclus. Iets bijhouden op een app doet ze eigenlijk niet. Ze probeert zoveel mogelijk te luisteren naar haar eigen lichaam. Maar wanneer ze een aantal signalen toch negeert, werkt ze zichzelf toch in de problemen tijdens een date. En dat Elodie op de meest onmogelijke momenten naar het toilet moet tijdens haar regels, helpt niet om gewoon aardig te zijn overdag… 

Elodie: “Mensen denken vaak dat ik niks serieus neem, wat ook wel klopt, maar elke maand die bloederige onderwereld… Dat is niet altijd evenveel fun. En tampons zijn ook niet altijd een feest. Dat mogen de mensen best weten. En luidop zeggen. TAMPONS ZIJN GEEN FEESTSLINGERS.”

Steffi Mercie

Actrice en model Steffi Mercie (22) voelt haar borsten groeien en pijn doen. Wanneer haar vriendje Gerben haar knuffelt voelt het alsof er messen in haar borsten worden gezet. Tijd om even te stoppen met de pil om haar regels te laten doorkomen. Ze ziet er tegenop, want Steffi heeft ondertussen nog fittings en audities in haar agenda staan.

Steffi: Het is enorm belangrijk dat er gewoon normaal gesproken wordt over je regels. Zeker voor jonge meiden. Want soms voel je je raar en onbegrepen en dat is nergens voor nodig. Ik hoop dat meisjes zich in Bloedserieus kunnen herkennen en dat jongens ook nog eens wat bijleren!”

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 26, 2024 /