Mobieltjes verboden in de klas; thuis ook vaker zonder?

Mobieltjes zijn sinds 1 januari 2024 verboden in de klas in het middelbaar onderwijs. Vanaf 1 augustus 2025 volgt het basis onderwijs en zijn telefoons in de klas ook daar uit den boze. Moeten we dat voorbeeld niet vaker volgen en ook thuis de smartphones wat meer links laten liggen? Tijd om eens beter te duiken in de wereld van het mobieltjesverbod op school.

Mobieltjesverbod

De reden voor het verbod van mobieltjes in de klas is dat kinderen hierdoor te veel afleiding hebben. Ze hebben daardoor te weinig aandacht voor de les en hun klasgenoten. Met het mobieltjesverbod hoopt de overheid te bereiken dat leerlingen zich beter kunnen concentreren en dat ze ook weer socialer zijn. Toch blijven mensen – en dat is een algemene trend – toch altijd wel op zoek naar afleiding. Nu wordt dat weer gevonden in spelletjes, zo lees ik in een onderzoek van ExpressVPN.

Afleiding

Al is de vraag natuurlijk ook of een mobieltjesverbod alleen op school voldoende is. Natuurlijk zijn de kids dan even wat minder met hun telefoons in de weer, maar na schooltijd en thuis wordt-ie er meteen weer bij gepakt. ExpressVPN schrijft daar in hun onderzoek naar het mobieltjesverbod het volgende over. “Toch is een totaalverbod op mobieltjes in de klas misschien niet de beste oplossing. Het leert kinderen namelijk om afleiding te vermijden in plaats van ermee om te gaan.” Op latere leeftijd moet je vervolgens toch gewoon presteren op je werk, terwijl je smartphone – in veel gevallen – als verleiding gewoon naast je ligt. En eerlijk is eerlijk: mobieltjes zouden ook op mijn bureau beter verboden zijn. Ik laat me er persoonlijk te vaak door afleiden.

Thuis bewuster met smartphone omgaan

Wat dat betreft, denk ik ook dat je als ouder je kind(eren) heel bewust moet maken van de afleidingen en hoe je hier mee om kunt gaan. Daar heb je verschillende manieren voor. Enerzijds kun je ervoor zorgen dat je je beter wapent tegen de afleiding; en er dus voor zorgt dat je je beter kunt focussen. Maar je kunt ook kijken naar tools op de smartphone die je kunnen helpen.

Afleiding van smartphone voorkomen

Zelf ben ik ook ontzettend snel afgeleid door mijn smartphone. Zeker als ik ‘m dan ook nog zakelijk aan het gebruiken ben, omdat ik voor mijn blog (of voor een klant) even iets op Instagram of een ander social media kanaal moet zetten. Voor je het weet, ben ik dan weer aan het scrollen. Je kunt je hier tegen wapenen door de Pomodoro-techniek te gebruiken om je te focussen. Dan ben je 25 minuten full focus aan het werk en mag je vervolgens even 5 minuutjes ontspannen. En je kunt natuurlijk ook apps gebruiken, waarmee je leert om beter te focussen. Denk aan Headspace voor meditatie of aan 7 Minute Workout, waarmee je in beweging komt.

Tools als hulpmiddel

Vind je het lastig, dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van tools die je helpen om je mobielgebruik te beperken. Wat voor mij sowieso al goed werkt, is meldingen uitzetten en de telefoon op stil zetten. Daarnaast heb je natuurlijk een boel planningsapps, maar het kost wel eventjes wat inspanning om een fijne workflow te vinden. En er zijn natuurlijk tooltjes, waarmee je bepaalde websites tijdelijk kunt blokkeren. Op de smartphones of tablets van je kinderen kun je natuurlijk ook gewoon schermtijd instellen. Of je blokkeert even het WiFi-internet in huis via de router. 

Mobiel minderen

Wat voor ouders misschien wel het allerbelangrijkste is – en ook zo verdomde lastig – is zelf ook mobiel minderen. Geef het goede voorbeeld. Zorg dat je smartphone niet continu aan je hand geplakt lijkt te zijn. Mobieltjes ook verboden thuis? Nou, hou gezamenlijke momenten – bijvoorbeeld tijdens de eetmomenten aan tafel – ook echt smartphone vrij. Zo geef je je kind het goede voorbeeld en is er ook minder aandacht voor de mobiel die verder ontbreekt. 

Foto: Pexels 26-01-2024 – Katerina Holmes – anonieme-multiraciale-klasgenoten-die-op-school-door-hun-mobiele-telefoon-bladeren-5905503

januari 30, 2024 /