Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets met middenmotor?

Zijn je kinderen nog te klein om zelf te fietsen? Dan zitten ze in een kinderstoeltje bij jou op de fiets. Voor jou is dit een extra last, want je moet meer kracht zetten om vooruit te komen. Daarom wil jij je stadsfiets misschien inruilen voor een elektrische fiets. Je kunt voor een model met voorwiel- of achterwielmotor kiezen, maar ook voor een fiets met middenmotor. In deze tekst ontdek je wat de voordelen van een elektrische fiets met middenmotor zijn.

Verhoogde stabiliteit

Doordat een e-bike voorzien is van een motor, is zo’n fiets een stuk zwaarder dan een stadsfiets. Dit merk je snel genoeg als je voor het eerst een elektrische fiets vasthoudt. Bij een elektrische fiets met middenmotorheb je hier alleen minder last van dan bij fietsen met voorwiel- of achterwielmotor. Doordat de motor zich in het midden bevindt, wordt het gewicht over beide wielen verdeeld. Hierdoor is de fiets een stuk stabieler en kost sturen je minder moeite. De accu bevindt zich vaak in het frame of onder de bagagedrager bij elektrische fietsen met middenmotor en dat zorgt bovendien voor een stabielere wegligging.

Gaat langer mee

Koop je een tweedehands e-bike waarbij de motor in het voor- of achterwiel zit? Dan slijten de ketting en tandwielen sneller dan bij een elektrische fiets met middenmotor. Oorzaak hiervan is het overbrengingsmechanisme waar deze fietsen over beschikken. De kracht die vrijkomt als je trapt, wordt hierdoor op de wielen overgebracht. Bij e-bikes met de motor in het midden wordt de kracht juist op de trapas overgebracht. Hierdoor gaat een elektrische fiets met middenmotor langer mee.

De motor heeft bij deze fietsen ook minder te lijden. Doordat hij verwerkt is in het frame, wordt hij minder blootgesteld aan externe factoren. In vergelijking met e-bikes met voor- of achterwielmotor komt er bijvoorbeeld minder snel vocht en vuil in de motor. Dit draag er eveneens aan bij dat een elektrische fiets met middenmotor langer meegaat.

Langere actieradius

Als je van plan bent een tweedehands e-bike te kopen, moet je op een aantal zaken letten. De actieradius is hier een voorbeeld van. Je wilt immers geen fiets kopen waarvan de accu binnen de kortste keren leeg is, want dan kun je er misschien maar korte afstanden mee afleggen. Dit brengt ons bij een derde voordeel van een elektrische fiets met middenmotor, want deze heeft vaak een langere actieradius. Oorzaak hiervan is dat de kracht rechtstreeks op de trapas wordt overgebracht en niet op één van beide wielen.

Ideaal voor heuvelachtige terreinen en lange afstanden

Fiets je veelvuldig door heuvels en/of over bergen? Of houd je ervan om lange afstanden af te leggen op je tweewieler? Dan is een elektrische fiets met middenmotor ideaal. Een e-bike met zo’n motor is namelijk voorzien van zowel trapkracht- als rotatiesensoren. Het grote voordeel hiervan is dat de kracht die je op de pedalen uitoefent wordt meegenomen in de trapondersteuning. De elektrische ondersteuning wordt hierop aangepast, waardoor je grotere afstanden af kunt leggen op een e-bike met middenmotor.

Foto: pexels-nubia-navarro-nubikini-386024.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

april 17, 2024 /