Op een ander van Karine Claassen: ontdek bijzondere leefwerelden

Als je twijfelt over je kinderwens, dan vergelijk je jezelf (onbewust) vaak met anderen. Waarom kunnen zij wel die keuze maken en ik niet? Je voelt je misschien eenzaam of onbegrepen. Dan is het goed om te beseffen dat je gefocust bent op het traditionele plaatje. Dat je kijkt naar de standaard om ons heen. Probeer dat eens los te laten. Er zijn zoveel andere leefwerelden. Laat de vooroordelen zelf daarover los en kijk eens verder. Kijk vanaf vanavond (dinsdag 23 april) om 21.20 uur naar VRT Canvas en ontdek nieuwe leefwerelden in Op een ander van Karine Claassen.

Op een ander

Karine Claassen gaat in het tv-programma Op een ander op bezoek bij gewone mensen in ongewone en moeilijk toegankelijke leefwerelden. Die werelden lijken ver van ons bed, maar liggen dichter bij ons dan we soms denken. Karine probeert laag per laag te onderzoeken wat deze mensen drijft en probeert op haar eigen manier eclectische personages te doorgronden. De werelden waar ze in duikt zijn:

  • Sint-Pius X
  • Second Life
  • De Bereklauw
  • Circus Pipo

(Lees verder en ontdek er al meer over)

Bijzondere leefwerelden

Karine Claassen leeft mee en gaat in gesprek met mensen die op een andere manier in het leven staan dan wat als normaal wordt aanzien. Ze leven in hun eigen bubbel, binnen of net buiten onze maatschappij. De deelnemers hebben hun eigen minimaatschappij gevormd, met hun eigen regels, codes, normen en waarden. Ze hebben een andere kijk op het leven en hoe het te leiden. Ze zijn alles wat niet mainstream is. Zijn ‘zij’ (wereld)vreemd, of kunnen ‘wij’ net veel van hen leren? De presentatrice gaat in dialoog en verbinding en ontdekt telkens een hele nieuwe wereld, recht in onze eigen achtertuin.

Karine Claassen

Karine Claassen: “In deze snelle en chaotische wereld van vandaag vergeet ik soms om gewoon eens stil te staan en een ander te leren kennen. Deze reeks maken heeft mij op een andere manier doen kijken naar wat ik soms misschien te vanzelfsprekend neem. Ik heb mensen ontmoet die vaak radicaal voor iets staan en waar ik aanvankelijk misschien wat scheef naar zou kijken. Door vooroordelen en omdat ik ze niet ken. Toch hebben ze me telkens vijf dagen toegelaten in hun leefwereld (dat doet denken aan Axel gaat binnen, red.) of intieme kring, en dat was allesbehalve evident.”

“Ik stond er soms met open mond naar te kijken. Wat ik voelde was diepe ontroering, boosheid, frustratie maar ook hoop. Ik was het niet altijd eens, maar ze hebben me zoveel geleerd. En dat proces wil ik graag met jullie delen. Misschien reiken we dan soms iets sneller de hand naar een ander die je niet kent.” Je kent Karine Claassen ook van de programma’s Waarom Wachten en Het leven in kleur.

Sint-Pius X

In hartje Antwerpen, midden in de Joodse buurt, ontdekt Karine het zeer orthodoxe priesterbroederschap Sint-Pius X. Drie priesters en een broeder leven er samen onder het dak van een kerk die steeds populairder wordt, ook bij jonge gezinnen. Pius X staat nochtans bekend om zijn ultraconservatisme. De paus riep hen zelfs op het matje omdat ze té conservatief zouden zijn. Karine probeert te begrijpen waarvoor deze mensen staan, al voelt het als dansen op een slappe koord.

Second Life

The metaverse is de toekomst van het internet. Een virtuele wereld waarin mensen zoals Mark Zuckerberg miljarden pompen. Wat velen zijn vergeten is dat The Metaverse gebaseerd is op een virtuele wereld die al twintig jaar bestaat en Second Life heet. Een gedateerde virtuele wereld waaraan veel mensen nog steeds verslaafd zijn, ook Vlamingen. Karine wordt een avatar en probeert te begrijpen wat mensen daar nog steeds zoeken. Ze valt van de ene verbazing in de andere.

De Bereklauw

Vlakbij Leuven komt Karine terecht in de Bereklauw, een vrij gesloten commune die haar na lang aandringen zowel met open armen als met veel argwaan ontvangt. De Bereklauw startte ooit als een hippiecommune voor mensen die in de natuur en zonder al te veel bezittingen samen willen werken en wonen. Karine stelt tijdens haar verblijf vast dat het vandaag meer en meer een plek wordt waar mensen worden opgevangen die nergens anders terecht kunnen. Dat zorgt onvermijdelijk voor spanningen.

Circus Pipo

Circus Pipo is één van de laatste en oudste circusfamilies in Vlaanderen. Week in week uit trekken ze van de ene weide naar de andere parking om in weer en wind op te treden voor een onvoorspelbaar publiek. Karine krijgt een exclusieve inkijk onder de tentzeilen van de familie Heppenheimer. Constant samenleven met je familie en heel je leven hetzelfde doen, hoe doe je dat? De komst van een nieuwe familietelg geeft een nieuwe dimensie aan die vraag. Staat de toekomst van Circus Pipo op het spel?

Op een ander is een programma van Borgerhoff & Lamberigts. Dit kijk je iedere dinsdagavond om 21.20 uur bij VRT MAX en VRT Canvas. Wil je VRT MAX in Nederland kijken, klik dan op de link voor uitleg.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 23, 2024 /