Zo houd je je kind actief en sportief

Dat het belangrijk is om te bewegen, hoe oud je ook bent, is voor iedereen bekend. Zeker als je jong en nog volop in ontwikkeling bent, zorgt regelmatig sporten voor een goede fysieke en mentale vorming van kinderen. In een tijd waarin vrije tijd steeds meer wordt opgevuld door technologische verleiding is het misschien wel belangrijker dan ooit om je kind aan te moedigen om actief en sportief te blijven. In dit artikel zullen we daarom verschillende manieren bespreken om je kind aan te moedigen om op regelmatige basis te sporten. 

Maak lichaamsbeweging leuk

Een van de meest effectieve manieren om je kind te motiveren om actief aan de slag te gaan, is door lichaamsbeweging leuk te maken. Door op verschillende manieren leuke vormen van lichaamsbeweging aan te bieden, kan je je kind prikkelen om te gaan sporten. Zeker sporten met een spelelement kunnen een goede motivatie vormen voor kinderen, en veel kinderen hebben dan vaak niet eens door dat ze aan het bewegen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld verstoppertje spelen, wandelen in het bos en op zoek gaan naar dieren en planten, maar ook sporten als voetbal, basketbal of korfbal. Deze kunnen in een wat grotere tuin ook prima thuis worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een rebounder kopen.  

Iedereen doet mee

Goed voorbeeld doet goed volgen: samen gezellig sporten zorgt voor een rolmodel voor het kind en maakt het bewegen nog een stukje leuker. Het stimuleren van een gezonde leefstijl is iets wat het beste werkt als iedereen van het gezin hierbij betrokken is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gezellige familie-uitjes te plannen waarin beweging centraal staat. Denk hierbij aan een fietstocht maken, met zijn allen wandelen door het bos of op het strand, of een dagje doorbrengen bij een zwembad bijvoorbeeld. Door samen actieve uitjes te ondernemen, zet je het goede voorbeeld als ouder en wordt het beeld geschetst dat bewegen een logisch onderdeel is van het dagelijks leven. 

Een gezonde levensstijl 

Ook andere zaken die bij een gezonde sportieve levensstijl horen, zijn ook belangrijk om te benadrukken in de opvoeding. Dat betekent dat er gezond wordt gegeten, je kind genoeg slaapt en een goede verhouding heeft met schermtijd bijvoorbeeld. Doordat kinderen thuis leren om gebalanceerd te eten, raken ze bekend met een gezonde levensstijl. Dit draagt bovendien bij aan zowel de mentale en fysieke staat van je kind, ze kunnen zich beter concentreren en hebben ze de energie om goed te kunnen presteren. 

Foto: Pexels – jongen-spelen-met-voetbal-3074920/ pexels-punchbrandstock-3074920.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

april 22, 2024 /