Documentaire Peter en Erik over tweeling die werd gescheiden

De tweelingbroers Peter en Erik wisten zeventien jaar lang niet van elkaars bestaan. Eind jaren zestig werden zij gescheiden van elkaar ter adoptie geplaatst. In de tweedelige documentaire Peter en Erik gaan de broers op zoek naar de reden van deze scheiding, voordat de antwoorden voorgoed verloren gaan. Is de tweeling van elkaar gescheiden voor een sociaal experiment; dat ontdek je in de KRO-NCRV 2Doc Peter en Erik.

Tweeling gescheiden bij adoptie

De ongehuwde moeder van Peter en Erik staat hen na de geboorte onder dwang af, waarna de tweelingbroers gescheiden worden en in aparte adoptiegezinnen terechtkomen. Peter en Erik weten niks af van het bestaan van een eeneiige tweelingbroer, totdat hun levens op hun zeventiende per ongeluk met elkaar verstrengeld raken. Nu – op hun 56e – zijn Peter en Erik vastbesloten om de waarheid achter hun mysterieuze scheiding te vinden. Waarom werden ze bij de adoptie gescheiden en wie had de macht om hen uit elkaar te halen?

Myrthe Buitenhuis

Geholpen door onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis proberen de broers de onderste steen boven te krijgen. Myrthe Buitenhuis spit in de ondoorgrondelijke wereld van plaatsingscommissies, psychoanalytische theorieën, dossiers, archieven en moeilijk benaderbare officiële instanties. De dichte deuren en hoge muren leiden tot frustratie, zowel bij Myrthe als bij de broers.

Sociaal experiment

De scheiding van Peter en Erik blijkt geen incident, maar lijkt verband te houden met een mysterieus wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten waarvoor tweelingen bij de geboorte werden gescheiden. Waren zij zelf ook onderdeel van een dergelijk experiment? Via deskundigen horen de broers over de wetenschappelijke tendens in de jaren zestig, debatten over nature-nurture en over het effect dat psychoanalytische theorieën en instanties kunnen hebben op een mensenleven. Met elke ontdekking komen Peter en Erik een stapje dichter bij het waarom en het gedachtegoed achter de scheiding.

Documentaire Peter en Erik

De tweedelige documentaire Peter en Erik is geregisseerd door Jesse Bleekemolen (die je ook kent van de documentaire over Rikkie Kollé) en geproduceerd door Memphis Features in samenwerking met KRO-NCRV. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door CoBO, Kunstraad Groningen, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Docu over tweeling Peter en Erik

2Doc: Peter en Erik is op 23 en 24 mei om 22.20 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO2. Heb je ‘m gemist, kijk ‘m dan terug via NPO Start of NPO Plus. Wil je dit vanuit België of een ander land (dan Nederland) doen, gebruik dan een VPN. Hier de uitleg over kijken buiten Nederland. 

Foto: KRO-NCRV

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 24, 2024 /