Samen slapen met je baby? Zo doe je dit veilig

Wil je samen slapen met je baby? Vind je het geen fijne gedachte dat hij of zij al op een aparte kamer slaapt? Heel begrijpelijk. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om dit veilig te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wiegje of een co-sleeper?

Veilig samen slapen

Als ik het heb over veilig samen slapen, dan heb ik niet over samen in één bed slapen met je kindje. Nee, dan heb ik het over zijn of haar eigen plekje in jouw slaapkamer. En ja, dat kan bijvoorbeeld met behulp van een co-sleeper nog steeds echt in je nabijheid zijn. Maar dan zonder dat je je zorgen hoeft te maken of dat je zelf misschien verkeerd rolt of dat jouw dekbed of kussen het ademhalen van de baby lastig maakt (of zelfs verhinderd). 

Co-sleeper

Co-sleepers zijn ideaal voor moeders die borstvoeding geven. Dit is een speciaal ontworpen bedje dat je direct naast je eigen bed kunt bevestigen. Deze bedjes hebben meestal één open zijde die aansluit op jouw bed, zodat je je baby dichtbij hebt zonder dat je dezelfde slaapruimte deelt. Dit vermindert het risico op verstikking en biedt toch de nabijheid die velen waarderen. 

Wiegje

Zelf hebben we gekozen om de eerste weken een wiegje naast ons bed te plaatsen. Wist je dat er tegenwoordig al kinderwagens zijn, waarvan de reiswieg net zo veilig is om in te slapen ’s nachts als in een gewone wieg. Natuurlijk zet je ‘m dan gewoon op de grond of een andere harde ondergrond en niet op het onderstel van de kinderwagen. Een wiegje naast je bed is een veilige en praktische optie. Het geeft je baby een eigen plekje, terwijl jij gemakkelijk toegang hebt voor nachtelijke voedingen en troostmomenten. Wij hebben het zelf ook gedaan met het reiswiegje en zijn al snel overgestapt naar het ledikantje. Dat maak je dan zo op dat je kindje niet onder het dekentje / lakentje terecht kan komen.

Goed laten voorlichten

Online zie je ook andere opties, zoals een sidecar optie, waarbij één kant van de wieg of ledikant wordt verwijderd en stevig tegen het bed van de ouders wordt geplaatst. Om de veiligheid te garanderen, moet je dan wel zorgen dat er geen spleet is tussen het bed en het wiegje. En denk ook aan het babynestje. Die ziet er dan weer heel schattig uit. Maar let wel op dat dit een veilig exemplaar is (zonder zachte, verstikkingsgevaarlijke randen). Laat je bij de keuze van deze producten goed voorlichten. En ga niet uit van het mooie plaatje dat je online ziet. Het gaat toch om de veiligheid van jouw kleintje. 

Foto: Pexels – foto/licht-fel-luchtig-wand-3875087/ – persoonlijk zou ik geen kussens in een wiegje leggen. Ook al zijn deze als decoratie bedoeld.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 24, 2024 /