Positieve energie in een feng shui woonkamer

Ben jij toe aan rust en ontspanning na een lange dag werken, maar vind je die niet echt in de woonkamer? Dan wordt het tijd voor een (kleine) make-over met behulp van feng shui! Deze filosofie helpt bij het in balans brengen van een ruimte en bij het doorstromen van energie. Is de ruimte helemaal in balans, dan merk je dat onmiddellijk: je voelt je fijn, ontspannen en rustig. Feng shui klinkt voor sommige mensen een beetje esoterisch. Maar dat is het allerminst! Het is een tastbare en praktische manier voor het inrichten van een ruimte, die invloed heeft op de sfeer en de leefbaarheid. Feitelijk niet veel anders dan willekeurig welke woonstijl. Wil jij je woonkamer feng shui inrichten? Dan hebben we een paar handige tips voor je!

Wat is feng shui

Feng shui is een filosofie die meer dan drieduizend jaar geleden ontstond in China. In die filosofie gaat het om evenwicht en harmonie in een ruimte, om de balans tussen het vrouwelijke (Yin, passieve energie) en het mannelijke (Yang, actieve energie). ‘Feng shui’ betekent ‘wind en water’, waarmee symbolisch verwezen wordt naar de Chi (of Qi, levensenergie), een dynamische energiestroom die door de woning loopt. Stroomt de Chi goed en onbelemmerd door een ruimte, dan voelt een ruimte fijn. Is er sprake van een energieblokkade omdat de Chi niet goed door kan stromen, dan voelt een ruimte niet prettig. Sommige mensen worden onrustig in een ruimte met een geblokkeerde energiestroom, anderen worden moe of geïrriteerd. Soms kun je de blokkade met een paar simpele aanpassingen oplossen.

Zo richt je de woonkamer feng shui in

1. Ruimte

Waarschijnlijk de meest belangrijke regel bij het inrichten van de woonkamer is het zo veel mogelijk vrij houden van de ruimte. Dit betekent dat je de woonkamer niet propvol meubelen en spullen zet, maar kiest voor minimalisme. Niet alleen zorgt dat er voor dat energie vrij kan stromen, een opgeruimde kamer straalt ook meer rust uit.

2. De juiste indeling

Volgens de principes van feng shui ligt de woonkamer het liefst in het voorste gedeelte van het huis. Bij voorkeur heeft een feng shui kamer een vierkante of rechthoekige vorm. Heb je een L-vormige kamer? Dan kun je hier vierkanten of rechthoeken van maken door te werken met kamerschermen. De bank en stoelen zijn naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm.

3. Kies de juiste kleuren

Ook kleur heeft invloed op de energie. Er zijn Yin- en Yang-kleuren. Yin-kleuren zorgen voor rust, zoals bleke kleuren, koude kleuren en pasteltinten. Daarbij moet je denken aan grijs, blauw en beige. Yang-kleuren zijn warm en fel en zorgen voor een stimulans van de energiestromen in de woonkamer. Denk aan oranje, geel en rood. Door Yin- en Yang-kleuren met elkaar te combineren tot een evenwichtig geheel, creëer je een harmonieuze sfeer en energie die in balans is.

4. Ronde vormen en verticale details

Ronde vormen stimuleren positieve energie. Voorbeelden van vormen die positiviteit uitstralen zijn ronde hoeken, een rond kleed en bijvoorbeeld een ronde salontafel. Zachte materialen zoals een plaid over de bank en pluizige kussentjes versterken dit nog wat extra.

Verticale details zorgen optisch voor extra ruimte. Een manshoge spiegel, een grote plant of wandrek aan de muur helpen hierbij. Als tegenwicht voor extra balans kies je voor één of twee horizontale details, zoals een horizontale baan behang in een andere kleur op de muur of horizontale jaloezieën voor de ramen.

Foto aangeleverd: pexels-rdne-6691752.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2024 /