Veilig zwemmen met kleine kinderen… hier let ik op

Veilig zwemmen met kleine kinderen… Als de temperaturen oplopen, is het natuurlijk heerlijk om een duik te nemen. Maar met kleine kinderen is dat oppassen geblazen. In dit artikel deel ik waar ik op let qua veiligheid… Je wil niet dat een fijne dag uitloopt op een nachtmerrie.

Zwembad in de tuin

Als je kind kan zwemmen, is een zwembad(je) in de tuin natuurlijk geen enkel probleem. Maar met kleine kinderen is dat een ander verhaal. Zelfs een kleine hoeveelheid water kan dan al voor problemen zorgen. En dat vergeet je jezelf natuurlijk nooit. In ons geval betekent dat dus dat het zwembad alleen wordt opgezet als het echt langere tijd zwemweer wordt én we weten dat we onze jongste ook goed in de gaten kunnen houden. Op een incidentele warme dag zoeken we dan verkoeling met waterspelletjes of een waterspeeltafel.

Naar het zwembad

Tijdens onze vakantie is het een ander verhaal, dan kijken we zeker over onze accommodatie over een zwembad beschikt. De oudste kan zich daar uitleven, terwijl wij de jongste geen moment uit het oog verliezen. Kan hij naar het water toe, dan heeft hij sowieso zwembadjes aan. Die heeft hij ook aan als we met hem op de arm het water in gaan. De baby float is inmiddels te klein voor hem.

Zwemluiers & veiligheid

Bij onze zwemuitrusting horen ook zwemluiers. Bij de Billenboetiek hebben ze wasbare in verschillende soorten. Nu denk je misschien ‘zo’n luier houdt nog niet eens plas tegen, dan kan ik toch net zo goed een goedkopere gewone aandoen?’. Dat je een zwemluier boven een gewone moet verkiezen aan het zwembad heeft alles met de veiligheid te maken. Een gewone luier absorbeert zo goed dat-ie vol met water zal zuigen, zodat ie zwaar wordt. Dan zou het je baby zelfs mee naar de bodem kunnen trekken. En als de luier juist lucht vasthoudt, dan kunnen de billen juist naar boven komen, waardoor het hoofdje onder water gaat. Kortom: zwemluiers zijn er ook gewoon voor de veiligheid. En zolang er geen poep in zit, kun je ze gewoon even laten opdrogen. Of je kiest voor wasbare zwemluiers, zoals ze die bij de Billenboetiek hebben.

Veiligheid en zwemmen

Waar wij qua veiligheid nog meer op letten als we gaan zwemmen, is de plek waar we gaan zitten. We pakken niet de eerste strandbedden aan de rand van het bad, maar juist een rij – of liever twee – naar achter. Dan win je net wat tijd om je onvoorspelbare dreumes op peuter te pakken te krijgen als-ie ontsnapt. Ik heb mijn ogen eigenlijk altijd op mijn kind (of ik moet echt iets anders hebben afgesproken met bijvoorbeeld mijn lief of de grootouders). Onze oudste geven we nooit de verantwoordelijkheid om op zijn broertje te letten. Kinderen zijn gewoon nog te snel afgeleid en de verantwoordelijkheid is veel te groot. En als er een meisje met lange haren tot ons gezelschap hoort, dan zal ik haar altijd adviseren om het haar in een vlecht of knot te doen. Ik ben zo geschrokken van de verhalen dat meisjes met hun haren vast kunnen komen te zitten tussen roosters van het zwembad; met het ergste tot gevolg.

Foto: Pexels – foto/blauw-water-met-wit-licht-6144105/ – pexels-lucasmenesesphoto-6144105.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 10, 2024 /