Welmoed en de Bevroren Eitjes; docu over eicellen invriezen

Welmoed en de Bevroren Eitjes is een driedelige documentaire reeks van journaliste Welmoed Sijtsma over het invriezen van eicellen of te wel social freezing. Deze reeks is vanaf vandaag – woensdag 7 mei – compleet op NPO Start te kijken en komt wekelijks om 21.10 uur op tv bij WNL op NPO3. Lees hier meer over de reeks, waarin we meer ontdekken over het invriezen van eicellen. Is dit schijnzekerheid of de ultieme maakbaarheid? Een interessant thema voor de volgers van Twijfelmoeder. Zeker voor zij die twijfelen over hun kinderwens en social freezing overwegen, omdat ze daarmee ’tijd kopen’ om tot een keuze te komen.

Twijfel jij nog over je kinderwens, kom dan bij de Twijfel over Kinderwens-groep en schrijf je in voor de nieuwsbrief (dan blijf je op de hoogte van alle Twijfelmoeder-initiatieven). 

Weldmoed en de Bevroren Eitjes

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen. Is dit schijnzekerheid of ultieme maakbaarheid? Journalist Welmoed Sijtsma duikt in de wereld van social freezing. Ze volgt vrouwen die voor dit traject kiezen en neemt de camera mee de behandelkamer in. Ze onderzoekt wat voor haar het juiste pad is. 

Docu Welmoed en de Bevroren Eitjes

Je kijkt Welmoed en de Bevroren Eitjes vanaf vandaag – woensdag 7 mei 2025 – wekelijks om 21.10 uur op tv bij WNL op NPO3. Je kunt de complete reeks van drie afleveringen nu al kijken op NPO Start. Hier kun je de docu van Welmoed Sijtsma over het invriezen van eicellen of te wel social freezing straks ook terugkijken. Wil je dit vanuit België of een ander land (dan Nederland) doen, gebruik dan een VPN. Hier de uitleg over kijken buiten Nederland.  Ook interessant om te kijken: Heb je geen kinderen? van Liesbeth Rasker.

Docu Welmoed Sijtsma over social freezing

In de eerste aflevering gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar generatie en zichzelf. Hoe zit het met haar vruchtbaarheid? Welmoed Sijtsma onderzoekt in aflevering 2 het verdienmodel achter social freezing en hoeveel vrouwen hiervoor kiezen. De camera gaat mee met een eicelpunctie en de journaliste bespreekt haar kinderwens met haar moeder. In de derde aflevering onderzoekt Welmoed Sijtsma hoe groot de kans is dat je zwanger wordt van ingevroren eitjes en wat er gebeurt als je ze niet gebruikt.

Eicellen invriezen

Steeds meer vrouwen kiezen – zonder een medische noodzakelijkheid – voor het invriezen van hun eicellen. Dit wordt ook wel social freezing genoemd. De afgelopen jaren deden meer dan 3400 Nederlandse vrouwen dat. Reden? Ze wachten bijvoorbeeld op het geschikt moment of hebben de juiste partner nog niet gevonden. In totaal liggen er ruim 40.000 eitjes ingevroren in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep WNL langs de dertien Nederlandse fertiliteits locaties, die deze procedure uitvoeren. Amsterdam UMC en Maastricht UMC zien zelfs een verdubbeling tegenover voorgaande jaren. En bij NIJ Clinics gaat het om 43%. Isala Zwolle helpt sinds 2023 tientallen vrouwen per jaar. En in het Erasmus MC gaat het om een stabiel aantal van vijftig tot zestig vrouwen per jaar.

Kosten eicellen invriezen

Social freezing is geen goedkope optie. Per punctie – waarbij de eicellen worden verzameld – kost dit tussen de 3500 en 4500 euro, aldus WNL. Voor de opslag van je eitjes betaal je ongeveer 160 euro. Dat is een flink bedrag. Wat je er mee koopt? Online wordt er wel eens gesuggereerd dat het je zekerheid op een kindje biedt; ook als je pas op latere leeftijd zwanger wil worden. Maar het is natuurlijk niet zo dat ieder ingevroren eitje leidt tot een kindje. Welmoed Sijtsma vertelt: “In de serie leggen we alle feiten op tafel, zodat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken.”

Social freezing en eitjes gebruiken

In mijn boek De twijfelmoeder heb ik zes jaar geleden ook over social freezing geschreven. In de gesprekken die ik toen voerde hoorde ik ook dat het overgrote deel van de vrouwen nog niet terug heeft aangeklopt bij de fertiliteitskliniek. Dat nog niet veel vrouwen dat doen, kan meerdere redenen hebben. Soms zijn ze op latere leeftijd toch op natuurlijke wijze zwanger geworden. Andere keren diende de partner zich toch sneller aan dan gedacht. En soms wordt er zelfs eerder een regulier ivf-traject doorlopen. In de documentaire van Welmoed Sijtsma ontdekken we er meer over.

Ervaring social freezing

We volgen niet alleen het proces van de journaliste zelf, maar ze spreekt ook met veel vrouwen die ervaring hebben met social freezing. Ze neemt de camera zelfs mee de behandelkamer in waar ze spreekt met artsen en deskundigen. Het is een wereld tussen hoop en vrees want hoe weet je of je – wanneer je dat wil – ouder van een kind kunt worden? Welmoed zoekt ondertussen de puzzelstukjes bij elkaar om te ontdekken hoe het met haar eigen vruchtbaarheid zit en wat voor haar de juiste weg is.

Steeds later kinderen

De docu van Welmoed Sijtsma gaat niet alleen over het invriezen van eicellen. Het duikt ook dieper in de kinderwens. Zo vraagt ze zich af waarom we eigenlijk steeds later kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden, is weer gestegen liet het CSB recent weten. In haar zoektocht raakt Welmoed aan de juridische, filosofische en psychologische dilemma’s rondom deze keuzes. Ook kijkt ze wat de toekomst ons brengt.

Beeld: WNL

    Twijfel jij over je kinderwens?

    mei 7, 2025 /