Eicellen doneren aan onbekende voor 900,- euro

Zou jij voor 900,- euro je eicellen aan een ander doneren? Bij het VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp kun je je eitjes kwijt als je een gezonde vrouw tussen de 23 en 35 jaar bent. In 2013 maakten ze er zelfs reclame voor middels een advertentie in het gratis dagblad Metro.

Eiceldonatie

Als je voor eiceldonatie kiest, dan krijg je bij het Medisch Centrum Kinderwens een onkostenvergoeding van 900,- euro en nog eens 0,19 euro per gereden kilometer. Dat geldt trouwens niet alleen voor de kliniek in Leiderdorp. In totaal kun je in Nederland op drie plekken eicellen doneren. Bij het Amsterdam UMC krijg je ook 900,- euro. En in het UMC Utrecht ontvang je als eiceldonor 750,- euro.

Nu is er over de bedragen en de eisen wel wat te doen, zo blijkt op het moment dat ik dit artikel update (op 10 april 2019). Medisch Contact plaatste er in september 2018 een artikel over, waarbij wordt aangegeven dat de vergoeding te hoog is én de eisen te streng. “Een te hoge vergoeding kan ertoe leiden dat vrouwen in een financieel moeilijke situatie onvrijwillig eicellen doneren, vinden de onderzoekers. Zij vinden een vorm van vergoeding – naast een onkostenvergoeding – wel terecht. Die compensatie moet gebaseerd zijn op de tijd en inzet van proefpersonen, waarbij gerekend wordt met het uurloon van 10 euro voor ongeschoolde arbeid. De onderzoekers komen uit op een vergoeding van 300 euro voor een eiceldonor.”

Wat de eisen betreft, mag het ook iets minder streng volgens de professionals die verbonden zijn aan het UMC Utrecht en ZonMw. Zo mogen vrouwen die nog geen moeder zijn, maar wel een kinderwens hebben, nu (nog) niet doneren. Met goede voorlichting moet dat volgens de onderzoekers wel mogelijk zijn. En ook als je DNA een licht verhoogd risico vertoond op milde, behandelbare aandoeningen word je uitgesloten. Ook dat is volens hen niet nodig. Op deze manier zouden meer vrouwen hun eicellen kunnen doneren. Want op dit moment is er een tekort.

Sperma donor

Ook de heren kunnen terecht bij VivaNeo Medisch Centrum. Gezonde mannen tussen de 18 en 45 jaar kunnen sperma doneren. Dat doen ze tegen een kleine onkostenvergoeding van 50 euro, tevens is er een reiskostenvergoeding aanwezig.

Heren kunnen in Nederland op nog zeven andere plekken sperma doneren, namelijk bij Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen, Academisch Ziekenhuis Maastricht, St. Fertiliteitsbevordering Nij Barrehŭs in Wolvega, Isala Klinieken in Zwolle en Stichting Nij Geertgen in Elsendorp.

En er zijn vier spermabanken in België: Universitair Ziekenhuis Gent, Universitair Ziekenhuis Brussel, Universitair Ziekenhuis Antwerpen en tot slot het Middelheim Ziekenhuis Antwerpen.

Anoniem doneren is sinds 2004 niet meer mogelijk. Welke gegevens je achter moet laten en wat jouw toekomstige donorkind daar mee kan, lees je op https://www.donorgegevens.nl/.

Zou jij doneren?

Op deze manier kun je stellen waarbij zwanger worden niet vanzelf gaat natuurlijk wel helpen (en hoef je niet meteen draagmoeder te zijn). Toch vind ik het een lastige kwestie. Jullie? Zou jij dit doen of alleen voor een goede vriendin?

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 29, 2013 /