Onderzocht
Helft moeders heeft niet meteen band met haar baby

Waar ik twijfel over kinderen, omdat ik echt nog geen moedergevoelens heb, blijkt dat heel veel moeders van pasgeboren baby’s deze gevoelens ook nog niet hebben. Alleen liegen heel veel dames hierover. Die zeggen tegen vrienden en familie gewoon dat het moederschap goed bevalt.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

De helft van de net bevallen vrouwen heeft niet meteen een band met haar kindje, zo blijkt uit Brits onderzoek onder tweeduizend vrouwen. Een derde van de moeders is zelfs bang nu ze plots zoveel verantwoordelijkheid hebben.

Toch zet ruim de helft van de dames een pokerface op. Ze doen dat – zo zegt een derde – uit schaamte. Ze schamen zich voor het feit dat ze niet in staat zijn om hun nieuwe rol naar behoren te vervullen.

Zouden Nederlandse nieuwbakken moeders dit herkennen? Als ik in mijn omgeving kijk, zijn er namelijk heel veel vrouwen die het allemaal ‘ontzettend leuk’ vinden.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
4 comments
 • Xx
  mei 29, 2013 (17:06)

  Ik ben nu ook zwanger. Helemaal gewenst en gepland. Maar toch voel ik nog niet echt een band met het kindje. Ja ik voel t schoppen en ja ik kijk naar de komst van de kleine uit. Maar tegelijkertijd voelt het heel onwerkelijk dat er een kindje in mij groeit waar ik en mijn partner voor gaan zorgen. Ik laat t weten hoe t is na de bevalling ;). Ik vind overigens dat dit mij geen mindere moeder maakt. T kindje is ontzettend welkom en er wordt en zal veel van worden gehouden.

 • Sjoukje
  mei 28, 2013 (21:10)

  PS dat moet natuurlijk zijn ‘houd/ hou ik’ … Niet houdt ;-)))

 • Sjoukje
  mei 28, 2013 (21:09)

  Voor mij is et onherkenbaar. Vanaf het moment dat ze in mijn buik groeide – de eerste bewegingen, porretjes, schopjes – tot het moment dat ik haar voor et eerst zag, houdt ik ontzettend veel van haar. De band die ik voel met mijn dochter is ontzettend sterk. Sta elke ochtend met plezier op, omdat zij in mijn leven is. Veelzeggend, want ik ben geen ochtendmens… ;-)) Voor mij geldt: ongeofelijk genieten! Kan et iedereen aanraden 🙂 Natuurlijk is et wellicht wat anders als et niet van een leien dakje gaat (zoals bij ons). Voorbeelden te over: moeilijke zwangerschap, Prematuur of gezondheidsproblemen kindje, huilbaby, een postnatale depressie etc… Dat zijn allemaal dingen die een sta-in-de-weg kunnen vormen voor een goede band met je kind….

  • elvi
   jan 22, 2016 (20:31)

   Je kunt het iedereen aanraden zeg je. Gevaarlijke uitspraak want niet iedereen is geschikt om moeder te zijn.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: