Helft moeders heeft niet meteen band met baby

Waar ik twijfel over kinderen, omdat ik echt nog geen moedergevoelens heb, blijkt dat heel veel moeders van pasgeboren baby’s deze gevoelens ook nog niet hebben. Alleen liegen heel veel dames hierover. Die zeggen tegen vrienden en familie gewoon dat het moederschap goed bevalt.

De helft van de net bevallen vrouwen heeft niet meteen een band met haar kindje, zo blijkt uit Brits onderzoek onder tweeduizend vrouwen. Een derde van de moeders is zelfs bang nu ze plots zoveel verantwoordelijkheid hebben.

Pokerface van moeders

Toch zet ruim de helft van de dames een pokerface op. Ze doen dat – zo zegt een derde – uit schaamte. Ze schamen zich voor het feit dat ze niet in staat zijn om hun nieuwe rol naar behoren te vervullen.

Het gaat hier om een onderzoek uit 2013, maar anno 2019 kan ik mij persoonlijk wel vinden in de onderzoeksresultaten. Ik denk ook dat het goed is om deze berichten te blijven delen, zodat moeders weten dat het niet erg is dat ze niet op een roze wolk zitten.

Persoonlijke ervaring Twijfelmoeder

Zo schreef ik al uitvoerig over het jaar waarin ik moeder werd. Dat eerste jaar waarin ik moeder was, werd meteen overschaduwd door een groot verlies een paar maanden naar de geboorte van onze zoon. En ook nu de kleine twee geworden is, schreef ik al over hoe ik de overgang van twijfelende vrouw naar die van moeder heb ervaren.

Had ik meteen een band met mijn kleine mannetje toen hij op mijn borst werd gelegd? Ik vind dat lastig om te zeggen. Wel voelde ik meteen de verantwoordelijkheid. Dat had er natuurlijk ook mee te maken dat we al snel weer terug in het ziekenhuis zaten. Maar dat natuurlijke moedergevoel waar je sommige vrouwen wel eens over hoort vertellen, nee, dat had ik absoluut niet.

Band met baby

Ik denk dat je daar als moeder ook onzeker over kunt blijven. Zo heeft mijn mannetje een periode gehad dat hij heel erg naar zijn vader trok. En ook nu hij twee is, is het vaak ‘nee, mama’. Natuurlijk raakt je dat dan. Zeker als je al niet zo zeker van je mama skills bent. Maar aan de andere kant weet ik dat kinderen dit soort fases doormaken. En dat papa natuurlijk ook een stuk leuker is dan de mama die ‘m ’s ochtends wakker maakt, naar het kinderdagverblijft brengt en regelmatig ’s avonds aangeeft dat-ie moet eten. Als papa laat thuis komt, blijft dan alleen het samen spelen, kroelen en dan met veel entertainment naar bed brengen over.

Aan de andere kant merk ik ook dat ik voor dat kleine mannetje door het vuur ga. Dan krijg je dus discussies over de opvoeding, omdat je vind dat de één het kind te hard aanpakt. Maakt iemand een opmerking over ‘m, dan zal ik ‘m altijd verdedigen. En zelfs als hij een cadeautje krijgt, dat écht niet bij hem past, dan kan ik daar toch wel humeurig onder zijn. Met zo’n houding van ‘hoezo begrijp jij niet, dat écht niets voor mijn kind is’. Tja, wat dat betreft denk ik dat de moedergevoelens toch wel loskomen. Dat groeit volgens mij naarmate je meer interactie krijgt met je kind (en dat is veel sneller dan je denkt – althans dat was mijn ervaring).

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 28, 2013 /