Paus heeft kritiek op stellen die voor ‘comfort’ kiezen

Paus Franciscus heeft kritiek op katholieke stellen die voor ‘comfort’ en het ’tijdelijke’ kiezen. Hij vindt het niet kunnen dat stellen vakanties en een koophuis belangrijker vinden dan het stichten van een gezin.

Belga meldt dat hij verslaafdheid aan het materiële en het tijdelijke de grootste ziekte van onze tijd noemt. “De materiële welvaart verdooft ons en haalt onze moed onderuit om naar Jezus te gaan.”

Voorplanten als konijnen

Deze uitspraak deed hij in 2013, maar ook in 2015 liet hij weer van zich horen op dit vlak. Tijdens zijn vlucht van de Filipijnen terug naar Rome, gaf hij aan dat katholieken zich niet verplicht moeten voelen om zich voort te planten ‘als konijnen’. Er mag dan een verbod op anticonceptie zijn binnen de katholieke kerk, maar volgens hem zijn er ook natuurlijke manieren om een zwangerschap te voorkomen.

Volgens paus Franciscus is ‘verantwoordelijk ouderschap’ namelijk het belangrijkste. Wat je je daar bij voor moet stellen? Hij gaf het zelf aan met een voorbeeld van een vrouw die al zeven kinderen had. Alle zeven waren ze met een keizersnede ter wereld gekomen. En dan wilde ze nog een achtste ook… Naar eigen zeggen had de paus haar berispt, omdat ze “God had uitgedaagd en onverantwoordelijk was geweest”.

Meerdere keizersnedes

Een keizersnede is niet zonder risico’s, zo beschrijft ook het UMCG in haar patiënteninformatie. Over meerdere keizersnedes – zoals de vrouw uit het voorbeeld van de Paus die kreeg – schrijven zij het volgende: “Een herhaalde keizersnede maakt het technisch lastig om de keizersnede uit te voeren. Hierdoor verhoogt dit het risico op het beschadigen van darmen of urinewegen. Een andere risico is de verhoogde kans op een moederkoek die voor de baarmoedermond ligt en / of wanneer de moederkoek in het litteken van de baarmoeder ingroeit. In beide situaties is er een verhoogd risico op hevig bloedverlies en kan het soms nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen tijdens de keizersnede.”

Het UMCG benadrukt: “Bij iedere keizersnede neemt dit risico toe. Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om bovengenoemde risico’s mee te wegen in uw beslissing als u graag nog meer kinderen wilt.”

Het Vlaamse Gyn&Co is daar stelliger in. Zij schrijven: “Een vrouw kan slechts een beperkt aantal keizersneden ondergaan, maximaal 3. Vanaf dan zal de arts haar aanraden om geen kinderen meer te krijgen. De baarmoeder heeft immers elke keer te lijden onder het litteken na de operatie, waardoor de volgende zwangerschappen telkens meer risico’s inhouden.”

Rol van geloof

Terug naar de Paus… zijn boodschap is duidelijk: hij vindt het belangrijk dat we kinderen blijven krijgen in deze wereld die in de loop der jaren veel individualistischer is geworden. Dit zei hij er bijvoorbeeld over tijdens een bezoek aan Mexico. In zijn preek tijdens de kerstnachtmis van afgelopen jaar, 2018, refereert hij daar aan met de uitspraak dat ‘niet materiële rijkdom, maar liefde het leven voedt’.

Ik ben benieuwd: speelt het geloof voor jou een rol bij de keuze voor kinderen? Zo vertelde een lezeres – die opgegroeid is in de Bible Belt – mij dat ze door de druk vanuit die gelovige gemeenschap juist haar hakken in het zand zette. En dat terwijl ze wel graag een kindje wilde. Maar die druk… Het feit dat al eeuwen lang de boodschap ‘gaat geen en vermenigvuldig u’ is, dat stootte haar tegen de borst.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 28, 2013 /