Belgische vaders willen meer tijd voor hun gezin

Driekwart van de Belgische vaders willen meer tijd voor hun gezin. Toch zijn ze ook bang voor hun imago als ze dat daadwerkelijk doen. Reden: ‘Omdat van hen nog altijd wordt verwacht dat zij geld in het laatje brengen’.

Toch blijken de vaders al meer te doen dan in het verleden. Zo geeft zeventig procent toe meer aanwezig te zijn tijdens het avondeten en veertig procent gaat de kinderen zelfs ophalen van school. Klik hier om alles over het onderzoek van de Gezinsbond te lezen.

Vaders gelukkiger dan moeders

Het onderzoek naar de Belgische vaders heeft in 2013 plaats gevonden. Anno 2019 vond ik een interessant Amerikaans onderzoek. Maar liefst 18.000 koppels hebben hier aan mee gedaan. En wat blijkt: vaders zijn gelukkiger!

Hoe dat kan? Zij spelen vaker met hun kinderen. Zowel vaders en moeders worden blij als er een bepaalde vorm van interactie met hun kind is, zoals praten, maar bij vaders was het effect duidelijker zichtbaar. Dit zou kunnen komen, doordat de moeders zich meer verantwoordelijk voelen voor de zorg van het kind. Klik hier om meer over het onderzoek te lezen.

Moeders voelen zich ook schuldig

Kek Mama heeft in 2018 een grote enquête gedaan onder 1250 moeders me kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijd speelt daarin ook een grote rol. Zo zegt 35% van de moeders dat ze zich schuldig voelt, omdat ze door werk minder tijd heeft voor haar kinderen. Bijna 60% van de ondervraagde vrouwen geeft aan dat ze meer tijd wil doorbrengen met haar kroost.

En dan blijkt uit datzelfde onderzoek dat maar liefst – althans dat vind ik een hoog aantal – acht op de tien moeders minder zijn gaan werken toen ze een kind kregen. Voor vaders geldt dat maar in 18%. Betaald werk is voor 54% van de moeders ook minder belangrijk geworden sinds de komst van de kinderen. En daarbij moet ik dan weer meteen denken aan het artikel over ‘moeders als kostwinner’.

Als je dit leest, dan zal het aantal vrouwen dat kostwinner wordt niet zo heel snel stijgen… Dat tot grote spijt van de mannen die liever tijd met hun kroost doorbrengen? Althans… dat vinden ze dan weer niet goed voor hun imago… Hmmm… zo blijven we in een vicieuze cirkel hangen.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2013 /