Steeds meer vrouwen kostwinner; papa blijft thuis

Twijfel je over kinderen, omdat je eerst carrière wil maken? Dat hoeft niet. In Amerika bleek in 2013 – toen ik dit artikel plaatste – dat moeders steeds vaker de kostwinner zijn.

Wel opvallend is, dat de meeste geïnterviewden zeggen dat de kinderen beter af zijn als de moeder alle huishoudelijke en zorgtaken voor haar rekening neemt. Toch vindt bijna tachtig procent van de Amerikanen niet dat we terug moeten naar het oude rollenpatroon.

Als je naar Nederland kijkt, dan heeft Trouw daar vorig jaar (maart 2018) een interessant artikel over geschreven. Zij zijn in de cijfertjes van het CBS gedoken en kwamen tot de conclusie dat vrouwen in Nederland iets vaker kostwinner zijn. “In 2016 had 17 procent van de stellen een vrouwelijke kostwinner, in 2011 was dat 15 procent. Dat betekent dat, ondanks emancipatiegolven en hoger opgeleide vrouwen, in 83 procent van de huishoudens de man nog altijd het meeste geld verdient”, aldus Trouw.

Geen behoefte

De meeste vrouwen hebben ook helemaal niet de drang om het meeste te verdienen, zo bleek uit recent onderzoek (december 2018) van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In het persbericht staat: “Vrouwen die samenwonen vinden betaald werk en vooral het inkomen minder belangrijk dan vrouwen die alleen wonen. En ook minder dan mannen die samenwonen. Ook dus als ze (nog) geen kinderen hebben. Vrouwen en mannen zijn het erover eens dat het voor een vrouw belangrijk of in ieder geval prettig is een eigen inkomen te hebben. Maar dat hoeft niet per se genoeg te zijn om van te kunnen leven.”

“In de meeste relaties is de man de (hoofd)kostwinner en verwachten beiden van de vrouw hooguit een bijdrage. Tal van redenen worden aangevoerd waarom een gelijkwaardige relatie niet betekent dat beide partners ongeveer evenveel zouden moeten bijdragen aan het huishoudinkomen. Dat vinden ze ook als de man degene is die minder verdient. Als je voor elkaar kiest, dan deel je alles, ook je geld, vinden ze.”

Persoonlijk herken ik mezelf hier helemaal niet in. Ik vind het belangrijk dat ik financieel op eigen benen kan staan (en maak daar ook de keuzes naar). Voor mij geen paniek als we besluiten om uit elkaar te gaan. Daarnaast ben ik wel zo ambitieus dat ik niet voor mijn partner onder wil doen. Of in ieder geval niet voor mannen met een gelijke scholing. Want waarom zou daar een verschil in moeten zijn?

Reden voor relatiecrisis

Toch schijnt niet iedere man dit te kunnen waarderen. Socioloog Niels Blom van de Radboud Universiteit in Nijmegen schrijft in zijn proefschrift dat mannen én vrouwen hun relatie een minder hoog cijfer geven, zodra de vrouw meer verdient dan haar wederhelft. Trouw is er verder in gedoken en publiceerde op 12 februari 2019: Zodra de vrouw kostwinner wordt, begint de heibel in de relatie.

Hoe zou dat zijn als de man een kinderwens heeft en de vrouw omwille van haar carrière twijfelt? Dan kan het voor jullie juist de oplossing zijn dat hij minder gaat werken en jij juist meer. Waarom zou dat niet kunnen. Het moet voor jullie goed zijn. Zo hebben wij thuis besproken of een au-pair een optie kon zijn als ik het moederschap niet zou trekken. We gaven beide toe dat we dat niet erg zouden vinden. Kijk, als je weet welke alternatieven er zijn. Alternatieven waar je beide achterstaat. Dan kan dat voor een bepaalde rust zorgen. Althans in mijn geval was dat zeker zo.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 5, 2013 /