Dochters hebben 183 ruzies per jaar met hun moeder

Dochters hebben veel ruzie met hun moeder, maar liefst 183 keer per jaar. Op haar 23ste gaan dochters eindelijk waarderen wat haar moeder allemaal voor haar heeft gedaan.

In totaal zijn tweeduizend moeders en dochters aan de tand gevoeld. De meeste ruzies in de puberteit – want daar lag de focus bij dit onderzoek op – gaan over het opruimen van de kamer, het niet antwoorden op een vraag of de omgang met broertjes en/of zusjes. Ze bespreken trouwens niet alles met elkaar: seks, ongesteld zijn en anticonceptie blijkt taboe.

Erg jong moeder worden, komt de band volgens de ondervraagden niet ten goede. Driekwart vindt dat 25 jaar het beste leeftijdsverschil is tussen moeder en kind.

Gelukkig gaat het om dit geval om onschuldige ruzies. Jaren geleden heb ik ook eens een meisje geïnterviewd, die uit het niets geslagen werd door haar moeder. Ze ontdekte na jaren dat het kwam doordat haar moeder Borderline had. Lees dit indrukwekkende interview maar eens.

Ruzie maken is trouwens helemaal niet erg. In een interview in Trouw uit 2007 vertelt socioloog Ruben van Gaalen dat het zelfs goed is. Een op de drie heeft ruzie met zijn of haar ouders en vindt dat ze wel een goede relatie met hun ouders hebben. Van Gaalen legt uit: “Die groep komt uit gezinnen waar kinderen hun zegje mogen doen, ook als ze vervolgens niet hun zin krijgen. Ze mogen zaken anders zien dan hun ouders, daar is ruimte voor. De relatie is daardoor diep en dat zet zich voort als ze volwassen zijn.” Ontloop je ieder conflictje dan blijft de relatie aan de vlakte.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 7, 2013 /