Gynaecoloog Carina Hilders krijgt Libelle’s Gouden Borstbeeld

Gynaecoloog dr. Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is de winnares van Libelle’s Gouden Borstbeeld. Dankzij haar is het voor steeds meer borstkankerpatienten mogelijk geworden om na chemotherapie zwanger te raken. Kortom een vrouw die deze medische award – die wordt uitgereikt aan iemand met bijzondere verdiensten in de zorg voor vrouwen – van het weekblad echt verdient.

Na chemotherapieën komen vrouwen vervroegd in de overgang waardoor hun kans op zwangerschap verkeken is. Winnares Carina Hilders (47) is pionier in vruchtbaarheid-besparende technieken bij jonge vrouwen met borstkanker. Zij haalde het wereldnieuws door als eerste Nederlandse gynaecoloog een eierstok naar de bovenarm van de patiënte te transplanteren. Met financiële steun van borstkankervereniging Pink Ribbon richtte Hilders een paar jaar geleden het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) op, waar inmiddels alle IVF-klinieken van Nederland bij zijn aangesloten. Dankzij dit systeem worden jaarlijks een paar duizend jonge borstkankerpatiënten in diverse ziekenhuizen in Nederland geïnformeerd en preventief behandeld.

carinahilders_libellegoudenborstbeeld
Foto: Bernice van Wissen

Gouden Eendenbek
Libelle’s medische award wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of instelling zich onderscheidt in de zorg, met name op gebieden waar vrouwen mee te maken hebben. De eerste award werd in 2005 uitgereikt aan gynaecoloog Bert Alberda, een van de pioniers in Nederland op het gebied van IVF. Hij ontving de Gouden Eendenbek. Libelle’s medische award werd al eerder in de vorm van een Gouden Borstbeeld uitgereikt aan de mammapoli van het Amsterdamse Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Een uitgebreid interview met Carina Hilders staat in Libelle 41, deze ligt vanaf volgende week in de winkel.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 27, 2013 /