Column
Moeders, het zijn net bloedhonden

‘Kinderen zijn hartstikke leuk! Ik heb er echt geen moment spijt van gehad. Nee daar moet je echt niet over twijfelen.’ Moeders zijn net bloedhonden…

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Als ze ruiken dat je twijfelt, proberen ze je meteen met allerlei argumenten over te halen. Ze zeggen nog net niet ‘spoel nu de pil door de plee en bespring meteen je man’. Maar waar ze het stuk voor stuk over eens zijn: Ik zal geen spijt hebben…

Allerlei redenen worden er opgesomd; het is zo gezellig met zo’n kleintje in huis, ze verrijken je leven, het is een bezegeling van de liefde, ze zorgen ervoor dat je als bejaarde niet eenzaam sterft en ga zo maar door…

Waarom vraagt er nooit eens iemand naar de oorzaak van mijn twijfel. Nee, we gaan er gewoon voor het gemak van uit dat alle vrouwen moeder willen worden. Was het maar zo simpel. Kon je maar op een knopje duwen om het moedergen te activeren…

Lees volgende week: ‘Met jullie is een zwangerschapstest overbodig’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 07, 2016 (12:15)

  […] baby? 4 september 2013 – Geboren vader vs onhandige zenuwpees 11 september 2013 – Moeders, het zijn net bloedhonden 18 september 2013 – Met jullie is een zwangerschapstest overbodig… 25 september 2013 […]

 • kvgr
  sep 20, 2013 (14:19)

  Ik herken het wel van de ‘oppervlakkige contacten’, maar mijn vriendinnen met kindertjes zijn stuk voor stuk erg nuchter en benoemen uit zichzelf alle moeilijkheden die ze tegenkomen bij het hebben van kleine kinderen (tussen de 0 en 4). Dat waardeer ik erg. Eén van die meiden zegt letterlijk: ik had het niet moeten doen (alhoewel ze dol is op haar zoon). Dat sterkt mij alleen maar om er goed over na te denken. En een andere vriendin heeft al wel 10x gezegd: je relatie moet echt heel erg goed zitten om het eerste jaar met een baby te kunnen overleven…. zegt ook genoeg?

 • twijfelmoeder
  sep 17, 2013 (20:50)

  @Anoniem: denk dat je gelijk hebt. Het moederschap lijkt me echt niet 24/7 geweldig, zoals ze vaak willen voorschotelen om ons twijfelaars te overtuigen.

 • anoniem
  sep 17, 2013 (18:36)

  Zooo herkenbaar… Wat ik zo interessant vind is dat ik moeders ook vaak de negatieve punten van het ouderschap hoor toelichten totdat ze erachter komen dat ik misschien geen kinderen wil en dan ineens is het moederschap prachtig en het mooiste wat je kan overkomen…

  Waarom doen ze dan ineens alsof het alleen maar prachtig is. Ik denk toch dat het een soort van jaloezie is. Dat ik mijn handen vrij heb en doe wat ik wil terwijl zij vooral met hun kids bezig zijn..

 • Marja
  sep 15, 2013 (14:49)

  Waar de drang vandaan komt om vrouwen te overtuigen om moeder te worden weet ik niet. ik, als moeder, zou mijn kinderen niet willen missen.Tegeljikertijd snap ik de vrouwen die geen moeder willen worden, om wat voor reden dan ook. Die mening respecteer ik. Er zijn ook vrouwen die er voor kiezen om zonder partner door het leven te gaan. Ik ben mening dat dit ieder zijn eigen keuze is en dat dat mag !

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: