Neonaticide; moeders vermoorden pasgeboren baby

Deze week is het nieuws bekendgemaakt dat een 24-jarige Rotterdamse vrouw haar pasgeboren babytje heeft vermoord. Wat een verschrikkelijk nieuws. En helaas komt neonaticide, zoals het doden van een baby binnen 24 uur na de geboorte wordt genoemd, veel vaker voor. In Nederland zou dit zo’n vier tot vijf keer per jaar gebeuren.

Forensisch psycholoog Katinka de Wijs-Heijlaerts van de Universiteit van Tilburg doet promotieonderzoek naar dit verschrikkelijke fenomeen. Zij legt uit dat moedermoord vrijwel altijd een daad uit angst is. De kersverse moeders zijn bang voor de ontdekking van de zwangerschap. Bijvoorbeeld, omdat ze bang zijn dat hun partner het kindje niet wil. Of dat haar ouders het er niet mee eens zijn. Ze vermoorden het kindje uit schaamte en, of angst en handelen alleen. Dit komt in alle lagen van de bevolking voor. Incidenteel zelfs onder getrouwde dertigers die al andere kinderen hebben.

Klik hier om nog meer te lezen.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 19, 2013 /